[堅持]戒煙日記 紀錄每天的狀態和心路歷程

128 回覆
37 Like 7 Dislike
首先介紹下背景先 煙齡十幾年 一日一包左右
中間曾經試過戒過一年煙 但最後都食返
今次開Post 希望可以集氣 同埋睇下有無同路人一齊戒煙 互相產生正能量

豬咪 為左你 我會成功架
我食左20年左右,近10年都差不多1日1包。無戒過多過一個月。最近轉食電子煙試下。無買過真煙。電子煙對我來說,希望過渡時期。同真煙差好遠好遠的。

祝你成功遠離煙仔
今日係戒煙第二日
尋日飲到醉醉地 又嘔又頭痛 完全唔想食煙
但今日成日都心思思
好似有個魔鬼不斷呼喚你:
食一支啦 慢慢食少啲戒啦

但真男人 話戒就戒 !
加油

(twitter要人)意大利議會 外務委員會 支持香港, 要求歐盟調查香港警暴
https://lih.kg/1768418

幫手推埋
多謝 一齊加油!
戒煙真係要好大決心
加油
唔好戒煙啦,真煙不知幾好食

https://m.youtube.com/watch?v=YSD9LH3T-Tw
多謝巴打
魔鬼 速速彈開
兄弟 一齊加油 及早戒煙好處多
先唔講身體方面既好處 因為係人都知
如果講金錢方面 我一日一包
59 x 365 = 21535
仆街 人地出十三個月糧 我就出十一個月糧
共勉之
你咁計一計, 原來要咁多錢食煙....
我都無去計過......
戒就一支都唔好掂了....捱幾日就會好D....

我今次轉食電子.....感覺好自然咁....
有D 唔想再食煙.....你而家比支我, 我會食....
但唔代表我會好想去買,,...又過番一日一包的日子.....
真係唔想再咁過.
電子煙好似都幾傷身
今日腦海都不時幻想吸煙既感覺
就好似口渴想飲水咁
其實都有啲難受

單憑意志力的確會有一定難度
所以今日搵左東華三院戒煙熱線 🤟
用尼古丁貼啦
一週一支
要向魔鬼說不
首先你需要更大的魔鬼
佢都有考慮過
所以先搵戒煙熱線
但我更想試下針灸
你明白的
戒煙黎到第三日
暫時只係成日有好想食煙既感覺
未出現其他戒斷症狀
希望依種想食煙既感覺會慢慢減退

加油!
試下唔好提個煙字,用「糖」代替
我深信
所有的不適都是暫時的
所有的益處都是永久的

每當想食煙 就深呼吸十次!
第四日 加油
尋晚去左食宵夜
兩個FD都食煙但我竟然忍到
個FD派煙 我收左 索一索就比返佢

無野引誘到我!
非常好👍🏼。已經成功的一半,頂住。我仍然用緊電子,無你咁利害
巴打 多謝你
你可以試下睇「這本書能讓你戒煙」
網上有電子版 佢可以灌輸一啲正確既觀念
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞