反駁藍絲資料庫成立40日,大家估下有幾多人睇過?

388 回覆
862 Like 3 Dislike
Q:我又想幫手,點樣參與?
A:用e-mail註冊一個account,然後喺任何一頁按「編輯」就可以開始修改。(建議用電腦修改,唔好用手機)

Q:點解一定要註冊account先可以參與?
A:因為非註冊用戶會暴露IP address,為咗保護大家,我故意設定為只有註冊用戶才可以編輯。

Q:我寫嘢唔叻,但係又想幫手。
A:你喺Facebook、報章見到精警嘅反駁,都可以轉貼過嚟。Facebook好多插畫家、KOL都貼過啲精采反駁。我們都需要有系統咁整理、循環再用。

Q:藍絲滿口歪理,同藍絲討論都係多餘。
A:有藍絲講歪理,你都要有能力指出佢講嘅嘢點解係歪理,歪喺邊。

Q:你無可能說服到藍絲,點解要同佢地討論?
A:好似杜汶澤對陳百祥咁,其實大家都無可能改變到對方嘅立場,咁做咩佢地要上電視呢?佢地就係要比自己人睇。如果你比藍絲問到口啞啞,一來自己人的士氣會下跌,二來淺黃淺藍會覺得你理虧。

Q:反駁藍絲都係浪費時間。
A:我整依個資料庫就係想節省大家嘅時間。你而家只要反駁一次,千千萬萬嘅連登仔就可以copy你嘅論述去反駁其他人。

Q:如果對方好似陳百祥咁,咩都話睇唔到,咁可以點駁?
A:你可以將影片、相片、統計數據放埋入資料庫。對方話睇唔到,你可以即刻開嚟播比佢睇。

Q:如果對方好似陳百祥咁,死都唔認輸,咁可以點駁?
A:反駁唔係單單為咗爭拗贏對方,只要身邊嘅觀眾覺得你贏咗,咁你已經成功。

Q:對方唔講邏輯、唔講道理點反駁?
A:你唔一定要同對方講道理,你串佢都得架。但係點樣串先串得好呢,就要大家一齊諗,然後放入資料庫。

Q:我自己唔洗靠依個資料庫都諗到完美嘅反駁。
A:你諗到唔代表其他黃絲都諗到,不如你將自己完美反駁分享出嚟,等其他人學習下。

Q:我有幾篇千字文想貼上嚟,得唔得?
A:反駁最好短而精,長文可以貼link或者開新一頁。

Q:驚唔驚藍絲入嚟搞破壞?
A:唔驚,我係唯一嘅admin,我可以復原任何破壞、鎖定任何頁面。

大家都可以入去睇下有冇資源有用:
我以前用Google Sheet建立的反駁資料庫:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Y4eY7Yxy9RZUiq_YWqo5H-OQ4suJdArRdhzt_lJz9-g/edit?usp=sharing
另一位巴打建立的資料庫:
https://lihkg.com/thread/1459712/page/1
可以整埋文宣散出去
支持
點解你仲覺得藍絲會轉軚…
G持
好似杜汶澤對陳百祥咁,其實大家都無可能改變到對方嘅立場,咁做咩佢地要上電視呢?佢地就係要比自己人睇。如果你比藍絲問到口啞啞,一來自己人的士氣會下跌,二來淺黃淺藍會覺得你理虧。

反駁唔係單單為咗爭拗贏對方,只要身邊嘅觀眾覺得你贏咗,咁你已經成功。
題外話,我之前寫過兩篇文講黃色經濟圈。
大家有興趣都可以入嚟睇下。

黃色經濟圈不等於要求黃絲做義工
https://lihkg.com/thread/1758611/page/1

黃色經濟圈最需要嘅唔係創意,而係各行各業的黃店list
https://lihkg.com/thread/1760146/page/1
推啊 好有用
仲差一個來自藍絲父母嘅論調
「比人拉左冇哂前途啦,仲點養我啊」
「你出去搞事分分鐘影響到我啊」
「第時冇公司請你就知死」
「知唔知屋企人好緊張你嫁」

真係想知點駁
睇下對方態度啦
如果父母態度惡劣,叫大陸養佢啦。
但如果父母真摰擔心自己仔女,我建議巴打用返真心回應。
推!數據嘅年代
曾德成放炸彈,坐兩年,最後做左民政事務局局長
「香港有暴政你地死咗好耐啦」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞