反駁藍絲資料庫成立40日,大家估下有幾多人睇過?

388 回覆
862 Like 3 Dislike
[Fact Check]藍絲成日講,美國警察一早開咗槍
https://forumd.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=7134440&page=1
各位巴打,又係小弟,上次寫過一篇關於驗屍程序嘅文(未睇就快啲睇下https://forum.hkgolden.com/thread/7131534/page/1)。今次我決定做個fact check,睇下係咪真係好似藍絲(例如荷蘭叻)咁講,美國警察遇到香港咁嘅情況,係咪晨早開咗槍。想知結果係點?睇埋落去啦

網上早前有段片流出,撐警陳百祥去狗屋探班嘅時候話:「如果我做警務處長就好喇,兩個月前已經開咗真槍喇!」完全睇到荷蘭叻對開槍掃射示威者嘅嚮往。事實上,呢次唔係荷蘭叻第一次撐警開槍,早喺9月接受訪問嘅時候就已經話,「喺美國發生咁嘅情況,一早已經開咗20幾次槍。」事實上,呢個講法唔係得佢一個講,好多同佢一樣腦殘嘅藍絲都好鍾意講同一番說話。不過,到底咁講又有冇事實根據呢?未忘人決定做個fact check。

首先,美國的確係發達國家之中,警察射殺市民最多嘅國家,根據《華盛頓郵報》資料顯示,2018年同2017年分別有996同987人死於警察槍下,即係每日平均有超過3個人被警察槍殺。不過,美國喺暴力罪案方面亦多過香港好多,以暴力罪案率嚟計,香港每10萬市民只有53宗暴力罪案(2019上半年),但美國就有成369宗(2018),足足係香港7倍。與此同時,美國人因為受憲法第二修正案保障而可以管有槍械,所以國內槍械數目甚至重多過美國人口,人均有成1.25枝槍(2018)。上述兩點都係構成高機率使用致命武力嘅部分原因,而警暴當然亦都係可能嘅原因之一。

不過以上數據只係處理一般罪案(或懷疑罪案)嘅情況,面對同香港相類嘅社會動蕩,美國警察係咪又一如荷蘭叻咁講,一早已經開咗槍呢?未忘人翻查美國過去10年比較大規模嘅社會動蕩,睇睇呢個講法係咪成立。2009至2019年間,美國發生過無數次大小示威、遊行,但衝突比較激烈、規模比較大嘅有35宗,其中被稱為暴動或者騷動就有14宗。喺咁多次大型動蕩裏面,美國警方總共有兩次開槍嘅紀錄,造成一死一傷。

必須指出,有示威者被槍殺嘅嗰次示威活動並唔係普通集會遊行,而係武裝佔領。所謂「武裝」,講緊嘅當然唔係PVC膠管呢類得黑警先會話致命危險嘅武器,而係實彈槍械。當時有最少20個持械武裝民兵參與呢次「馬盧爾國家野生動物保護區佔領」(Occupation of the Malheur National Wildlife Refuge),而死者LaVoy Finicum因為拒捕,揸車強闖路障,而且被指意圖拔槍先至被擊殺。至於另一次警察開槍事件發生於第三波「佛格遜暴動」(Ferguson Unrest/ Riots),有入店舖搶劫嘅示威者駁火,其中一個青年Tyrone Harris就射中一架臥底警車,於是警員還擊槍傷佢。

可否幫手加入去
你都可以幫手加
今晚有香港人道災難哀悼會無人講?!!!!(已有不反)
https://lih.kg/1786309

今晩要人啊
push
人手置頂
個網好正!加油繼續update!!
ppp
加油
多謝幫推
bookmarked
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞