[HK01] 【港珠澳橋塌海堤・有聲】前線工親述崩塌經過:嚟料!救唔返!

244 回覆
70 Like 3 Dislike
就算無人爆料 其實大家都心照啦

到起極都完唔到工,d秘密就會浮面

其實都係等爆
利申:我係有份負責此計畫的結構工程師之一,其實有好多問題,但係受到上面壓力有啲問題我地無理佢照做洛去。唔講咁多。有人想知再講

想知

爆左出黎你個牌都釘硬

斷人衣食,如殺人父母

爆比記者知

好趁有線仲未執,快D報料畀佢地
公眾利益攸關啊

巴打咁想我爆,我只可以講單野仲隱瞞左好多野,甚至死過人多於一隻手,工傷都不計其數。唔會再講辛辛苦苦讀左咁多年書,依家爆大鍋我就堅大鍋。為港人出聲到事我自己有事港人幫到我咩,一人捐一蚊比我都唔肯。
本身方案係唔係2015年通車
起果陣都死左好多人啦
起果陣都死左好多人啦

好似幾乎係日日都有嚴重意外
工程界自從價底者得開始,就一直將工程界的利潤切割出黎,表面上好似益左市民(市民拍曬手掌話好。),但基本上最大得益係比咗比D商家政府。

業界為生存,唯有更加進取(例如偷換概念,山舨充炮艇,減低安全係數等方法等。)去減低成本。

商家佬賺錢,只睇短綫,有事嘅最多揾一兩個人祭旗。最大鑊嘅系政府同市民,因為d基建工程要用上一百幾十年。當初慳埋慳埋d錢,一定唔夠比以後埋單果條數。都唔知價低者得好左去邊。

一個低利潤概行業,自然吸引唔到精英人才入行。斷層令行內專業凋零,出事只系時間嘅問題。

另外,做事唔齊心,最後都係一事無成。家陣香港仲搞咁多政治嘢(好多市民響應),所有結果都一樣係全香港市民埋單。

所以我哋市民聽人地講野果陣時,真系要識得自己惗下好同壞兩方面。因為對方系有佢地嘅目的,係唔會講曬全部事實比你聽。
arup最近好像好多衰野都同佢有關

有無行內人知道d咩

發展局局長係佢對頭公司出黎
利申:我係有份負責此計畫的結構工程師之一,其實有好多問題,但係受到上面壓力有啲問題我地無理佢照做洛去。唔講咁多。有人想知再講

想知

爆左出黎你個牌都釘硬

斷人衣食,如殺人父母

爆比記者知

好趁有線仲未執,快D報料畀佢地
公眾利益攸關啊

巴打咁想我爆,我只可以講單野仲隱瞞左好多野,甚至死過人多於一隻手,工傷都不計其數。唔會再講辛辛苦苦讀左咁多年書,依家爆大鍋我就堅大鍋。為港人出聲到事我自己有事港人幫到我咩,一人捐一蚊比我都唔肯。

講得好 永遠見人仆街就踩多鑊 唔理係好人 定壞人 踩左先算 香港永遠最多呢類人

Hd 學生扮咩結構工程師
係咪真係咁多人精神有問題

隨時行內有邊幾間大積樓都up 唔出
我老豆雖然退曬休
但佢都同我講收硬皮

屌你老母 你入青山算撚數啦

RSE
所以話識讀一定讀engine 賺都賺撚死
我老豆雖然退曬休
但佢都同我講收硬皮

連登好多人工程撚

退休可以講多啲啦
一早整好哂d 廢中又要遊行話無工開架啦
高鐵 港豬噢吸水洞
攪到環境滿目瘡痍,仲要攪到咁撚柒,等天收啦當權者!
一個高鐵,一條港珠澳

搞到香港千年道行一朝喪
人地英法都唔敢做橋做隧道先37公里長,阿爺要威做橋做到55公里長,ok you win。
當初咁夾硬咁上馬
好懷疑當中有人利益輸送

如果到最後真係唔好彩真係出左事
所有有份決定既人都應該告鳩佢謀殺

好似鉛水咁,大粒果d永遠唔駛負責
呢單工程根本大把枱底野 遲早一日會爆獲 爭在幾時
如果跟program
條橋2047年起好未?

技術上做唔做到都成問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞