泛民沙田區選「帝怡失議席」事宜

138 回覆
140 Like 5 Dislike
建議樓主依家出去遊行搵班泛民議員表達訴求

點解呢個post冇泛民既 遊行文宣
從來只有民主派同保皇/奶共派/非民主派,非建制矮化自己做乜
林卓廷掛住籌錢,一聽到帝怡就閪面
民主黨一日未承擔責任,一日都唔可以俾佢沉
泛民以搞事出名氣,你覺得會有希望?

搵親地起樓都反對,又幫大陸人告入境處拎褔利,黎緊菲律賓都就黎可以一年拎居港權。

難民就更加唔使講,人地國家生不如死,黎到香港犯罪入去坐監既生活都仲好過自己國家既地方。

而家香港做咩事?
中意養其他人?

而家d難民聲請黎到香港每個月都有生活費拎。。。。 你地仲可以多謝同撐泛民果下先好笑喎。。。。。

繼續團結啦,團結咁去將資源俾晒d外地人。
民主黨的所作所為,我相信香港人都看在眼裡。集中焦點想辦法避免往後選舉「漁人得利」的情況出現吧!
冇錯,就係不割席先要民主黨負返責任
Well said
係囉。當和理非想盡辦法打算登記功能組別選民,係出年9月時代革命立法會之際,民主黨同民主動力都應該清楚交代,如何改革協調機制。

當外國專家都睇唔過眼,要同警監會割席之際,民主動力趙家賢冇理由就咁向傳媒放水,將個波交比民主黨林卓廷就算掛...趙家賢係咪可以做多些行動去改革?如果改革唔倒,係咪應該請辭民主動力主席,讓有能力處理的人處理?

冇理由就咁向傳媒「打咀炮」就可以當無事發生過呀?!

咀炮贀!鵪鶉廷!快D比d實際行動出來改革協調機制啦!
改革+補償基本啦
我有唔同睇法,要求民主黨保償我有保留。第一,我唔知點計算保償;第二,我覺得係點保都好,其實都保償唔倒。

總知就應該要初選囉,民主黨唔應該惡哂,預期初選會輸,就輸打贏要,拒絕初選,結果要帝怡選民攪炒4年....
民主黨每個月送幾錢俾林港坤,要佢拎返出嚟
用嚟資助以後落區嘅民主派
一係民主黨負責做曬呢區事務
咁居民唔想搵民建聯,都要搵返個人服務
好似打爛人嘢要賠錢咁,未必補償得到,但起碼係負緊個責任
我覺得機會唔大...只係覺得呢件事唔可以不了了之囉!

民主動力下次會議係幾時?要YouTube live囉!🔊
改革加交代
5:0 : 明係玩9你 咁點呀
唉...好似冇乜人關注,傳媒報導亦唔多,唔通4年後,同類事件又會重複發生?
任何政府都應該「依法治國」,根本就係癈話,大陸政府成日講添。

協調成功,不是民主動力原本成立的「份內事」嗎?今次有某些區份協調唔倒,明年立法會及4年後區議會選舉,唔係應該向「完美協調」為目標嗎?

真正的公民社會,選民投完票,然後仲有份內事要做,就係監察社會包括政黨代議士的行為,你要學大陸歌功頌德,有你的自由,但你連一粒老鼠屎搞壞一煱粥既道理都唔明白,希望你唔好自稱係公民社會的一份子囉。

就算你趙家賢學林鄭唔請辭,又唔重組民主動力執委委員的組成,咁唔該你攞「具體行動」出來向公眾説明,民主動力組成至運作制度上,如何作出實質改革,防止同類事件4年後再次發生得唔得?

真係向獨媒打下嘴炮,將個波交比林卓廷之後,就可以當冇事發生?

趙家賢、林卓廷,你兩條友唔理順返呢件事,如何說服選民,你有道德光環可以遣責現屆政府呢?
Google自蘋果2019年11月23日:

本屆區議會選舉民主派的協調工作如常由民主動力負責。不過本人因年紀及健康因素,已退出民主動力執委會,沒有參與協調,在此以旁觀者角度就協調原則、機制和功效作一些介紹,以澄清坊間誤會。

首先協調機制能運作是基於下述的認識或判斷。在單議席單票、簡單多數的制度下,如果一個小選區有兩位民主派的候選人參選,很可能兩敗俱傷,協調對候選人有利而重要。其次,民主運動根本沒有足夠的候選人。以本屆為例,到今年5月,尚有150個左右的選區沒有民主派的候選人。

既然是協商,誰都有否決權,誰都可以堅持出選。即使自己的政黨拒絕支持,候選人也可以退黨出選。明白這道理,就知道沒有大黨欺負小黨這回事。而各組織接受的機制很簡單,首先是不挑戰現任區議員;再者,上屆落敗的候選人如果能贏得35%選票以上,其他組織也不會派員挑戰他;然後按各成員組織的參選名單查核撞區個案,由各政黨代表自行協商;餘下尚有未解決的選區就由最小的組織(擁有區議會議席最少)先選一個有爭議的選區,再按次序輪流作出選擇。

民主動力主要為參與協調的組織服務,選舉前會以報章廣告的方式向選民推薦民主派的候選人名單,幫助支持民主運動的選民作選擇。未有參與協調的小組織或個別候選人有時會抱怨被排除在外。民主動力作為一個小組織不能準確地掌握全局的資訊,但也盡力而為。如果有資料,會提醒有關政黨去接觸這些撞區的小組織和個別候選人。如果能互諒互讓當然最好,起碼希望能避免相互攻擊;但一些選區的確未能解決問題。
關鍵在選民新政治取向
今屆區議會選舉因為出現反修例運動,所以在6月至10月湧現了一大批「素人」參選,基本上民主運動沒有「白區」。這當然是好事,但也出現不少撞區情況;在短時間內圓滿進行協調工作幾乎不可能。個別選區在誠意交換意見後有人願意退出當然是好事。

今次民主運動能否取得好成績,關鍵在於投票率和選民是否有新的政治取向。2015年區議會選舉投票率達47%,幫民主運動取得好成績;今次希望能超過55%。其次,建制派現任議員一般因為資源充沛,服務水平不錯,今次選民是否願意支持民主派新人去贏得政治突破呢?一些「素人」只是最近幾個月方在選區出現,選民是否放棄傳統的要求,即是要經常見到候選人在本選區出現?

如果有破紀錄的投票率,大多數選民願意以區議會的選票宣示其政治立場,向林鄭政府說不,向建制陣營說不,那就有可能出現奇蹟,贏得大多數的區議會議席,甚至全取區議員在特首選舉委員會的117席。
香港人,加油!創造奇蹟!

鄭宇碩
退休政治學教授

Then?鄭教授的意見,是否「金科玉律」?是否可以用來與限制民主動力的未來發展嗎?

鄭教授都離開咗民主動力啦!現屆區選,無黨派的非保皇素人才是主流,民主動力唔係應該配合時代的情況而改革嗎?

點解唔初選?咩理據可以拒絕初選?結果攬炒呢?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞