泛民沙田區選「帝怡失議席」事宜

138 回覆
140 Like 5 Dislike
1. 民主黨承認帝怡落敗責任
2. 民主黨承諾不再派人落帝怡
3. 民主黨及民主動力檢討協調制度,容納獨立或地區團體
4. 日後撞區必須以初選解決,民主動力及各大政黨不得推薦拒絕初選者
5. 民主黨未來4年,必須無條件向全職服務帝怡的民主派人士提供足以應付生活及落區的資助
點樣防止再發生呀?
總之你民主黨一落場, 就全世界參選人讓路比你, 跟住全世界選民含淚投比你, 咁就唔會再發生囉

除非林卓廷將自己在2020立法會選舉嘅泛民選票配額, 交比謝潔泳, 抬轎比佢入立法會, 作為補償
否則全個新界東嘅選民都唔會放過民主黨!
泛民嗰啲初選, 本身就唔公平, 本身就係用來大石壓死蟹, 逼走地區組織/素人
平時初選自己有優勢, 就用來排除異己
今次劉青自知初選無勝算, 就直頭唔玩, 再當自己自動勝出
除咗 DLLM, 我都諗唔到可以用乜嘢形容詞

以後就算真係要搞初選, 必需要有平衡機制 (類似賽馬讓磅)
例如: 限制政黨參與程度, 限制初選競選經費, 甚至有政黨背景就要讓票, etc
推左兩日都係啱啱過兩頁
呢個風向都帶得幾失敗

咁緊張選舉既就諗緊下年立會喇仲jer住個區選做乜春
四年之後既野無人知
可能香港獨立左
又可能共慘黨攻陷香港行返一國一制
而家講埋d咁虛無飄渺既野有春用
我覺得唔駛諗到咁複雜,總知迫大的泛民政黨肯攪初選就可以。
一日到晚想分化,搞風向
選前大批五毛喪屍空群而出;
選後天天滲透挑起事端;

但一樣冇人理,
呢班五毛都幾無癮!
民主黨唔係第1次叫人以大局為重幫佢含,
好喇, 含完啦, 佢老味就真係當啲選民投比佢,
之後下屆就用返上屆嘅選舉結果嚟欺壓啲地區組織/素人, 逼人哋讓路比佢千秋萬載

以上制裁唔夠辣, 無阻嚇性
必需要林卓廷賠返一個2020年立法會議席比謝潔泳, 才能令民主黨真正銘記於心, 唔會再犯同讓錯誤
唔使太認真,呢版系五毛風向Post

單純分化!
收L皮啦!
冇人睇呀!
虛無飄渺?明明實實在在係一個慘痛的選舉教訓,你會過倒爭取公義心這一關嗎?

如果我們不是汲取了2014年傘運的教訓,我們的逆權運動,可以走到今天嗎?

其實我唔係要求緊100%完美。泛民這邊不是已經覺醒了,要汲取傘運的教訓嗎?這樣簡單的原理,為何不可以應用去革新一個協調機制,用初選去解決這些小學雞問題呢?

誰拒絕用民主方式 - 初選去解決爭議,誰還有道德力量去清算警暴,爭取真普選呢?

一個不懂汲取歴史教訓的民族,我們真的還有希望嗎?

叫人向前看、4年後冇咩事冇人知、可能一國一制,呢d人格分裂的想法,可否define為「思想分化L」呢?
民主黨解釋清楚點解唔初選
承認責任
出錢出資源賠返4年俾帝怡居民
檢討機制

做到咪放過你囉
幾撚多區想有新人揀都冇得揀,焗住含你民屎黨呀
民屎黨唔係以為有咁多人真心撐你呀嘛
民主黨私怨
益民建聯都唔俾新人贏
串通民建聯,帶頭分化
必須交代
其實我不斷想推起這個post,只係好卑微地想民主黨做牽頭帶領民主動力,做出實事來答應香港選民:日後必會以初選,解決泛民不同派別同時出選的問題。

民主黨及民主動力如果冷處理這件事,只會加深支持民主自由的香港人,在將來的選舉,當你這個黨係仇人一樣追擊我相信不是泛民選民想做的事。

民主黨,你回頭是趕吧!
民主黨!你回頭是岸吧!
林卓延 算撚數啦
林卓 算撚數啦
個所謂道歉片都係幫光頭劉拎光環
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞