蕭生: 立法會過35席既關鍵係各位連登仔成立工會搶勞工界3席功能組別

359 回覆
584 Like 7 Dislike

研究吓
改返D 議會規則
基本上就係地區唔可以出太多人, 睇我學術台既呢個post(https://lihkg.com/thread/1425793/page/1), 而功能組別要盡快攻, 攻贏左我地過35席, 「特區政府」呢個遊戲就正式玩完, 因為只要選到一次35, 特區政府除左跪就冇方法響合憲下運作
議事規則係要過分組點票,所以搶攻功能組別先有佢嘅重要性
冇衝突 而家仲想求政府會施捨俾你?
立法會好tricky. 原則上佢要1/2既人出席, 但係好玩既地方係主席既權力好大, 可以踢撚曬啲人出去, 我地睇番附件二:

立法會議員個人提出的議案、法案和對政府法案的修正案均須分別經功能團體選舉產生的議員和分區直接選舉、選舉委員會選舉產生的議員兩部分[b]出席會議[/b]議員各過半數通過。

keyword; 出席會議既議員, 唔係全體議員

即係話如果我地過35, 我地可以
1. 踢撚曬啲少數親中派出去, 話佢地影響市容呀之類
2. 剩番既功能組別議員全部係泛民
3. 分組點票一定過半數, 因為出席會議既只有泛民.
地區同功能 都出盡全力

各有各做 地區區議員多D落場做地區工作

等人地覺得 我地都係做野既 做得議員都係會為市長服務

下年再全力支持 該區泛民本土

區議員都可以集合有識之仕 (年輕人) 愈來愈愈好

夜晚7-8點 睇下邊位危急 有識之仕先做野
盡做
啱啊 所以要偷雞搶佔左佢 到時成功就廢左佢 就算你唔去玩個功能組別依然存在 除非你可以有方法令佢搞唔成 唔係都要去選 要隨時有執政準備
有22席起手
搶多十三席就過半
依家九席
多四席就係
否決嗮政府所有法案
連財政預算都否決
政府係真係會停擺架
佢最後除了妥協無第二條路
到時唔取消 仲好
我地慢慢玩
改到議會規則 建制以後無得玩
我地仲有區選資源優勢 勇武呢段期間要keep住運動個熱度所以絕對係缺一不可
本身美國法案2020有雙普選
香港人唔識打蛇隨棍上
家下無左
又錯左一次機會
有當然最好, 冇都要準備.
蕭生
次次都話end game
點解死左咁多人
都仲要去玩呢個功能組別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞