蕭生: 立法會過35席既關鍵係各位連登仔成立工會搶勞工界3席功能組別

359 回覆
584 Like 7 Dislike
眼見連登一邊話立法會無可能過半, 立法會廢, 無用。我明。

但係老豆豆講真係會有和理非, 會想係個制度裡面盡可能改變令普遍市民既聲音可以主導個政府。

我亦都知好大部分人係堅信五大訴求,缺一不可。
首先係要政府回應、答應五大訴求先。
其中一項係真雙普選,如果做唔到依樣野,係唔可以一步到位做到從體制裡面改變香港。
但係淋病政府一直冷處理,一路拖,拖左我地半年依家先出個<<獨立"檢討"委員會>>。

我個人無咁叻,我唔知道政府黎緊會點做。
我唔知個政府想拖我地幾耐。
政府唔回應、答應。我地就升級再升級。
就好似打緊一場長久而睇唔到終點既仗。

但係立法會選舉下年黎緊,話長唔長,話短唔短,好快就到!
我地仲係到自己人屌自己人,做人都要有Plan A,Plan B。
點解仲唔可以停止爭論!

五大訴求我地要政府俾到交代我地,缺一不可。
立法會最基本野要做好,夠資格就登記做選民。
兄弟爬山,各自努力,目標一致。
繼續high人權法、區議會,我睇唔到香港人出路!

推下行推post好過啦!!!
今次有咗人權&民主法按佢可能唔敢DQ。點都有試吓。
我明白感覺上係有d難接受
不過參加功能組別選舉都唔等於buy個制度,只要目的係入到去要廢除個制度就可以了
相反政治潔癖唔會幫到件事,唔通參加立法會直選又等於覺得比例代表制冇問題?
立法會選舉係成本最低 效果最大既方法,雖然可能性係低,但係如果成功,就唔洗咁多手足日日冒險
而且如果有夠多人配票,睇黎可能性唔係想象中咁低,起碼比街頭抗爭令中共跪低既可能性高
真相係.....只要搶到多席位....自然會失消
咁就要睇下5:0 個班既造化啦
推, 開公司
今次燒山講得岩
所以要吋土必爭
搶攻功能組別
體制內外同時夾擊
30人以上公司 1公司1工會
無錯
跟本就係咩都要做, 只係依賴任何一樣野都會出事
我地要有執政思維同準備
Agger
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞