後悔聽左連登仔講換美鈔

327 回覆
131 Like 601 Dislike
三年後你就不會後悔 .......
讓子彈飛一會 ......
你做d自己認為對的事咪得
人地9up下你又當真
阿妹結婚我送咗疊俾佢
而家同佢親情升華咗
連登仔on9的
我都仲留緊 but so what
買個保險姐當
仲有 9 個月就知支那有冇錢還 4000 億美元比香港,冇就支爆+港爆
點買
我冇後悔
其實真係諗得過
有學者話過
用外幣境外消費都係抗爭嘅一種
而家升到仆街
巴打我黎梗去美國
洗唔洗同你唱返啲
美國一日係帝 美金一日都唔會貶值
唔買USD 買JPY GBP都得架
外匯一定有風險
冇人一出世就乜都熟,以前我R爆頭都唔明股票點解會升會跌都係慢慢學
要投資美國根本唔洗比錢上堂,可以用google查下基本資料,睇返357日你都明個大概啦
例如:乜係Ticker? 有幾多個主要exchange? 開市時間? 用咩貨幣交易? 交收係T+幾? 乜係pattern day trader? 點樣分普通股/優先股/ETD/ETN/ETF etc?

之後問題係點樣買? 直接打開牌口同你講銀行貴撚到仆街,你唔係為左keep你個銀行高級戶口根本冇需要用,直接開證券行戶口
本地果堆同支那個乜柒牛牛就唔好喇,IB/CS/TD/FT依四間自己揀一間,留意最近新聞CS收購左TD,2020年底前完成合拼,會變成點重係未知之數

最後既問題係有咩工具可以用黎查野(睇圖扶乩etc)同keep住做研究,依個自己落去書局打書釘睇下人地有冇介紹用咩網,大部份作者都好慷慨的,係得果個乜柒撚sir既書左遮右遮引你比錢上佢堂對答案
咁當然得閒入去連登財經台最長壽既美股認真討論區慢慢學啦

無論為投資回報好,為走資好,及早脫離香港老千+支那股市先至正路
次次我都咁講,你想做小米股東定蘋果股東呀? 你想做阿里爸爸股定定做亞馬遜股東呀?
識揀啦
係開離岸戶口同換美金
係離岸戶口買下美債都收到少少息
如果去旅行咪用佢嚟唱錢囉
自己問心渣港紙穩 定渣美金穩

除非你等錢洗者
呢樣野同勇武一樣,要夠多人一齊做先有效
唔要比我地囉
投資下咯
去銀行做定期,自己揀長短期,起碼都可以收下息
或者開離岸戶口轉走美金
1:1同你換?
正解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞