後悔聽左連登仔講換美鈔

327 回覆
131 Like 601 Dislike
小朋友,你知唔知美元同港元係掛勾㗎?
其次,我就當冇掛勾,擺落銀行就唔會受通脹影響?
蝕咗咩?
嘩抗爭完咗喇?入返錢入銀行?
一來一回都係無左2%者,有咩好後悔啊,望下都開心。
不過依家係泛民香港我揸港幣算。
之前咪有班人all in 晒美金,之後後悔,咪一味開post叫d舖頭收美金幫佢哋散貨囉,自私到死
就算走資都要醒目

當初換美金係為左準備老解入城摺被,直接去黑市換物資
或者話打爆聯繫匯率金融攬炒
依兩者其實關乎幾樣野:資產離岸避抄家、變現速度應付突發事件

首先資產離岸講到口臭自己喺財經台追post,由6月頭到9月再到依家,好多野都落左閘唔再咁易有,同時要留意喺通脹世代下你唔投資的話,假設每年通脹率3%,根據72法則你今日副身家會喺24年後縮水一半,hold cash其實係慢性自殺,就算做定期既利息高於通脹,只要你係喺本地銀行做仍然係冇保障,係就正正經經學買股票再加小小債券(8:2或者6:4都得,非常後生的話10:0我都唔覺得有問題),唔識買個股就買指數型ETF,記得直接去美國買SPY/VOO/QQQ/VTI就得,債就是鳩但買IEI/BND/TIPS隨便你,但留意部分broker如CS係冇債券ETF自動退稅服務,要用其他broker如IB每年慳返小小

永遠要記住資產離岸既目的係避開回血劍,預防某一日突然強制結匯抄你家,再加上投資抗通脹的話,最簡便既方法就係開美國既證券行戶口,都係果句學投資要先自己做功課,自己睇財經台

第二就係變現能力,你股票買/賣左要等T+2要至真正有cash落到你戶口,兼且匯款係有成本既(自己查乜係中間行、電匯收費),點樣低成本、點樣盡快匯款到自己手上係應對突發事件既必要考慮
方法包括但不只限於:外國銀行/證券行既debit card (假設到時仍然用到電子交易及結算的話)、直接匯款到本地銀行外幣戶口再唱做港紙、持有美元現鈔等等
我都有換
數目唔大
唔理佢lu
後悔聽左連登仔要搵個處女,結果仲係單身
換錢嘅過程又會有價差,又係蝕嘅
美帝有停過印銀紙?
不嬲講緊港紙cash換美元cash
到宜家都未有
問題係美金定期,衰尻過港紙
贊同
咁唔換都會貶值啦on撚9
現金驚閪
唔知做乜 咁比我囉
Inflation
第一頁成堆五毛衝晒出黎
制裁港幣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞