[爆post重開] 唔該想知中大發生咩事就入嚟

353 回覆
939 Like 11 Dislike
原:唔該想知中大發生咩事就入嚟
https://lih.kg/1725278

我係一個中大人,長期住喺宿舍,見到禁多熱門po講中大我覺得有需要開個po講一講入面嘅情況

11.11 朝早,有人喺二橋揼單車落去東鐵路軌,成功塞到地鐵,再揼嘢落去塞吐露港公路,原意係想快閃,令北區嘅人出唔到市區,達成三罷,有宿舍嘅人日日落去揼一次,班狗就要日日防住我地,唔該唔好問我點知的。

之後因為有狗衝入中大,就開始咗中大家園保衛戰,老實講,如果無非中大嘅人入嚟,條橋絕對係唔會推得贏,我會話當晚推橋,有超過一半嘅都唔係中大,其實我地好感激你地入嚟幫我地推贏咗5個月以嚟第一次贏嘅陣地戰,你問我點解會贏,我會話主要有三點,第一,我地有明顯目標,趕班狗出中大,第二,非常充足嘅物資,多到要大叫太多前線,要企鬆啲,第三,地理位置好。同一般嘅陣地戰有好大嘅唔同地方,所以我地先贏到。

我無刻意嘅去分咩人係中大人,咩人係非中大人,我全部都當係手足,但係有一樣嘢我好想講,我地好感激你地入嚟支援中大,但係唔好以為你幫我地推完條橋,條橋就你話事,想點就點,而家行英雄主意咩,唔該你蒙面令到做咩都唔洗負責任,但係可唔可以同時有翻唔領功,batman係我心目中最好嘅蒙面型像。

我最後15號離開咗中大,如果叫我地散水撚嘅人指點一下我迷津,你解到嘅,我而家即刻仆翻中大。

1) 點解吐露港公路會直接同三罷掛鉤?11.11塞咗公路,塞咗火車,點解晏就可以有人可以喺中環開花?塞一條公路有咩用,老實講,當日我寧願你唔好入中大,去塞主要幹道,效果唔係會更好咩,我地cu易守難攻,幫你地引開曬啲狗,就算守唔到,你地佔曬其他主要幹道,我會話以大局嚟講係值得。

2) 點解無端端由中大家園保衛戰變咗佔領2.0?我地嘅原意係想快閃,日日堵路,等班狗要守我地,浪費狗力,變咗我地守班狗浪費我地手足嘅力

3) 雖然我知好un耳,但係都要講,中大係好需要民意,無民意就無物資,中大禁偏僻無物資一個禮拜都唔洗就玩完,所以我係非常唔同意你地13號主動出擊而唔係防守,你話要幫翻出面救趙,你諗諗吐露港公路原本就塞咗,嗰陣無狗,你出去fing下就係圍魏,你出去係只係等班狗可以出師有名打中大。

4)垃圾問題,題外話,我好想知邊條genius諗喺中大範圍入面起road block,令到喺中大入面搬物資要人手搬。中大block 曬對外嘅路即係中大無垃圾車入到中大,三日就話得,你長遠落去始終要撤,好易爆疫症。

5) 內部問題,就算咩事都無發生,內鬥都會令中大收皮,呢幾日中大係一個無政府嘅三不管地帶,新宿差啲俾人裝修,仲有好多安全問題,例如唔撚識揸車又要玩,出咗事無人負到責,如果有人錯手,飲醉酒殺咗人點算?私了咗佢咩。

6) 仲有,中大真係同其他地方唔同,佢係一個學校,每年都有好多高學歷嘅人畢業,亦有好多稀有藏書,買唔翻嘅樂器,唔係話而家香港打仗,邊度都要打。如果你地想死守,將中大變要塞,我會話地勢係好適合,但係地理位置一啲都唔適合,你要去攻下一個點,至少要行1個鐘,仲要攻完,好容易俾人block 後路,進退兩難。

最後,因為我覺得咁樣長遠落去都係會收皮,不如我而家就走,希望你地唔好以氣用事,話禁難得打咗條橋,放咗好唔抵,求下你地諗翻咩叫大局為重,咩叫be water。

唔好留低一個散水撚俾我又唔應我上面啲問題,因為cu同機場係有好撚大分別,唔好相提並論。
原po開係政事台得1001太少人睇到
推比更多人睇
推1
推2
推3
推4
推5
推唔郁
有冇人幫推下
有冇人
幫推下
help
p牌都得架
隔開我連回就得
人呢
help push
冷靜思維的重要性
Push
尋晚我都灰到仆街
但睇完就覺得好好多
冷靜同頭腦清晰真係好緊要
推上熱門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞