(國際戰線主攻核彈)(和理非請入)大家仲記唔記得14年冰桶挑戰 我諗到個TforTagHK Challenge

182 回覆
59 Like 14 Dislike
推撚到上熱門
麻煩大家睇完支持既幫我share出去
長文都花啲時間睇埋佢啦
消化緊你既意見
明白呢個tfortaghk同ibc個形式差好遠
但寄賣站呢個方式係管理上就相對難左好多
而家搵外國手足組隊已經高難度
如果set埋寄賣站同自由定價難度就十級跳

下面你個建議我會再諗諗
睇下可以點令個運動更易引人注意
多謝你意見
呢個idea唔錯
外國人加入左佢地既idea後再send返黎香港支持我地
一黎大家有互動
仲可以比香港人睇到外國人點支持我地
可以諗下點令個運動更加容易令人參加
推撚到上熱門
麻煩大家睇完支持既幫我share出去
長文都花啲時間睇埋佢啦
先諗到幾點
1. 資金可以的話,印一件樣板睇下先會好啲
1.1 美術嘅嘢睇實物一定好啲
1.2你試下自拍睇下人地會唔會睇到件T寫咩
2. 如果啲人就攞到件T先玩得,對於傳播速度同熱烈程度會有影響
2.1可以放template上網?起碼人地有份心意都可以參加
2.2非目標國家都可以參與
3. 點解件T得英文? 台灣已經係中文,仲有日文韓文,你要知道亞洲嘅大家英文都係半桶水,只要個tag係英文就得
4. 同2差唔多,可以簡化下個活動,睇番冰桶挑戰嘅內容,去雪櫃攞冰加水,拍片,簡單得嚟又eye catching ,可能我地可以整個入門版?不過詳細未諗到,搵夠人先
Tui
推你,加油呀樓主!一係過兩日po,呢兩日太多新聞,難啲推得郁
各有各做
推唔到都要推
建議你地review下d字既大細
著上身再selfie影出黎既效果

大家同我推
咁我又咁講,如果要純粹靠件衫輸出資訊既話
個method都唔係幾合適

如果如你所講
件衫既價值最後係變成為一堆相片,藉此引起迴響
啲相都係靠IG睇番
資訊同樣可以透過IG傳播
咁本身將圖同字放喺件衫既作用去傳播就冇大關係

再講,查實冇乜人會細留意件衫有乜內容
尤其係當一大堆野密麻麻放喺一件衫度
想像一下如果你係外國人,見有個人著呢件衫,係好難做傳播效果
因為啲圖同字太密,唔夠eye-catching
好難一眼瞄到件衫既內容,唔會細心注目
如果有人真係細心睇,但咁長時間注目人地件衫呢個行為又未免太odd
到最後,我都唔講著果個會唔會主動同人提佢件衫個意思係乜
我當佢主動講埋,個熱情度都唔會太高,可能會同一兩個解釋,但如果十次呢?你好難要一個局外人做咁多野,同時願意share既唔太多

我係好支持呢個方法,不過細節位係要改善
例如要eye-catching,起碼要俾人一眼就收到message
唔應該要人用太多時間睇,因為太informative係hinder左傳播力度
改為用IG貼link,hashtag也好,開page tag也好

仲有就係點解ice bucket chellenge 點解咁成功
1. 身同感受 (不過呢樣佢地好難感受到)
2. 容易準備 (一筒冰水係好易準備,但本身衫就係唔係一時三刻班到一件番黎,更何況衫係limited resource,受眾少,總唔能夠叫人影完相除低俾下個;另外就係我地用剩既錢印Tee筆錢幾難留得多,又冇理由要你貼錢限米煮限飯,倒不如眾籌印tee)
3. 貪好玩,雖然唔係好尊重漸凍人症既患者,但我相信真心了解呢個病既唔多,好多都係人玩我玩 (同埋起碼Tee既數量要好多至有效果)

本身NBA件fight for freedom stand with hk應該可以再炒大啲,令唔止籃球界迴響,而係worldwide

當然呢啲都係個人淺陋既睇法
好多謝上面兩位手足比既意見
我自己睇完都發現好多限制存在緊
而家食緊飯未有時間認真反思下點改善個運動
一陣間再分享有咩新諗法
多謝你地肯睇哂成篇文
push
idea 好好 但件衫老實講唔算好eye catching 因為太多字
推文
總括左幾位手足既意見
歸納左幾點出黎
1.
T Shirt呢個idea可keep 但design要改
太多既資訊除左美觀扣分之後難以令路人知道件衫表達既意思

2.
發起一個類似IBC咁成功既運費需要
-容易令人引起共鳴
-參考者容易準備
-eye catching(容許含玩樂成分)

我會繼續沿住呢啲方向去改善呢個idea
可能會改為發起一項無需特定工具(件T)都可以做到既challenge
再輔以件T去加強資訊傳播同話題

多謝你地既意見
我會繼續度橋
設可以改靚啲xd,擺上黎應該好多tee 設計師做野
樓主 有心 出力一推
我覺得你個idea都唔錯,但要吸引到人着出街同打卡首先個design要夠吸引先,我覺得可以考慮下照顧唔同人口味出多d唔同款,例如女仔就偏少女色咁,同埋盡量以簡約為主,就好似大學d camp tee咁平時頹著都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞