(國際戰線主攻核彈)(和理非請入)大家仲記唔記得14年冰桶挑戰 我諗到個TforTagHK Challenge

182 回覆
59 Like 14 Dislike
國際戰線好似淨係識係度等人權法案通過咁
除左係twitter retweet post, reddit幫手推post, 好嬲好嬲之外仲可以點?
我既睇法係
我地香港人需要提供一個比世界支持我地既途徑
需要由我地自己做主動既一方
而唔係坐係度等人地國家既議會去研究點幫我地
大家都見到早排世界各地既大城市都有支持我地同反共反赤納粹既遊行同集會
除左上街聲援我地之外 我地仲點樣可以將國際戰線打得更好更有影響力?
單單藍屍斬人警暴打死人被自殺都話係核彈
既然對家送既核彈一波比一波大
但到底我地有冇好好利用過呢啲核彈?
係呢個前提下
我希望可以借2014年既ice bucket challenge為鑑
由我地香港人發起一個TforTagHK Challenge
下面我會詳細介紹呢個運動既
概念 做法 同營運細節比大家
文章有啲長
希望大家比啲耐性睇埋佢

TforTagHK 概念介紹

TforTagHK
顧名思義
我係用T-shirt 去換大家既#hash tag
以成本價$60@一件為例(印刷廠比quotations個價)
你可以淨係比$60要一件衫支持呢個運動
你都可以比$100要一件衫
淨低既$40就比我地做營運資金
你比多既錢會用黎繼續印T
印出黎既T-shirt會運去唔同國家派比當地支持我地既人
佢地免費拎到件衫後
就需要跟住連同件衫既leaflets指示
著住佢selfie一張/拍片然後po上Instagram / Twitter
打出/講出佢地想對香港人講既說話
加上衫上面既#hashtag宣傳呢個challenge同支持我地
以咁既方式將呢個運動一傳十 十傳百
好似當年ice bucket challenge為漸凍人draw attention 同籌款一樣

暫時我採用既#hashtag分別係
#AntiChiNazi
#Eye4HK
#NoPoliceBrutality
#NoExtraditionBill
#StandWithHongKong
#TforTagHK
當然大家如有更好既提議都可以話比我知

版圖

版圖為八月時既設計
所以資訊未有更新九月十月既事
因版權問題及設計存在修改空間
呢個未必係實際出既款
只係供大家參考
下面部分會同大家解釋

大家係上面既版圖度見到
件T既設計好簡單
主題-Don’t Forget 勿忘
寓意係香港人唔可以忘記衫上面既日子
同當日發生既事
抗爭會繼續落去
就算活動熱度下降
我地都唔可以忘記
唔可以放棄

前面-新聞相
代表事實既真相

唔係老作
唔係PS
而係各大報館記者影既新聞相
比全世界人知道香港班狗察係記者鏡頭下既暴行

後面-資訊型文宣
何謂資訊型文宣?
- 清晰闡述當日班狗既暴行
- 資訊多但經過過濾而非自己友打飛機

好多外國人都知道香港人搞緊抗爭
但佢地收到既資訊
未必有詳細講到香港黑警既暴行同細節
而呢件衫既作用就係輸出呢啲資訊

我地香港人對抗緊既唔只係香港呢個垃圾政府
背後仲有極醜惡既極權中共
有幾多外國人真係知道班黑警對我地做得有幾過份?
我要做既事就係令全世界人都見到佢地既惡行

我地係香港做緊既 係喺連儂牆貼文宣
比人撕比狗捕仲要同藍屍廢老搏命
我而家要做既
係令人可以著住啲文宣周圍走
唔理你係勇武前線定和理非後勤
無論你係搭緊車返工 係街行行企企
只要你企係條街度有人望到你件衫
呢場抗爭就多左嚗光率
就令到更多人知香港發生緊乜事
增加國際關注同討論
TforTagHK 實際做法

首先我想講
由八月起我已經諗到呢個idea
到目前為止所有既準備都係我一手包辦
原本想準備好哂所有野先開post叫大家眾籌集資正式開始
但實際上靠我一個人根本run唔到一個咁大既project
由設計>製作版圖>搵印刷公司>同立場/蘋果/文宣手足傾版權問題>搵外國手足幫手etc
頭三步我已經盡我最大能力做左
新聞相既版權問題
我曾經透過FB inbox同email去聯絡立場同蘋果
甚至親身上過立場觀塘個office
都比人請走
冇得到過正式回覆
我先發現
得我一個人既力量實在做唔到所有野
我需要香港人既幫忙
我需要人氣
我需要有你地既支持
需要俾人睇到呢個計劃係有希望 有投資價值 有可塑性
先可以得到佢地既支持

成本及開支
暫定每個國家每輪總數2000件
第一輪為五款

每款各400件
如果用現有既參考資料黎計
總共係400x5x5x$60
=$600,000
印T總費用為$600000 六十萬港元正
當中冇計香港人自己落單買黎自己著既量
仲需要有運費 倉錢等等
所以我第一輪既眾籌目標係一百萬
同上述提到一樣
你可以淨係比$60要一件衫支持呢個運動
你都可以比$100要一件衫
淨低既$40就會用黎繼續印T
透過咁樣既形式去收集資金
每一輪我印出幾多件衫去派
每印一件就會捐出$5比立場 蘋果 星火 612

四個機構去支持佢地繼續營運
所以當你支持呢個運動既時候
同時間都係課緊金比呢四個機構

持續營運方針
大家要有心理準備
呢個運動係開拓緊一條長期既國際戰線
成效一定唔係做完第一輪第二輪就立竿見影
需要持續營運

而我都唔希望淨係得香港人會支持呢項運動
所以呢個眾籌會選用Ongoing形式去籌錢
世界各地既人收到我地既T-Shirt同宣傳leaflets後
可以自由選擇捐款去支持我地繼續營運呢個TforTagHK Challenge
收到既款項繼續沿用上述既營運方法
繼續印T同捐錢
令到個活動持續落去
目前希望本地眾籌既資金足夠支持第一輪及第二輪既印刷
之後就要睇眾籌既資金數字再作部署

目前第一輪既衫我選擇左
616 721 811 831 5demands做設計版圖
但九月至十一月發生既事實在太多太震撼
我認為上述嘅日子T-Shirt未必能夠為呢項運動打響頭炮做成極大迴響
所以係眾籌集資及組隊期間
我會係post入面同tg開放收集意見
再決定第一輪印刷既日子/大事選擇

而係未來既日子入面
我會沿用民主投票形式決左接下來幾輪既設計
所有香港人於眾籌網捐款後會收到一個thank you message
message內會有我地tg channel既link
呢個channel日後會用作公佈最新消息同開放投票功能
比所有參與者決定日後印刷既日子設計
以每輪得票率最高五款為下輪設計T-Shirt
當然我會繼續更新連登既post
同步消息公佈

財務管理及透明度
我只係個普通既社運素人
大家對呢個運費既財務管理有質疑絕對合理
然而我只可以承諾
收到既款項絕對會用得其所
當呢項運動每次有更新既時候
我會向公眾公開呢項運動既財務狀況
詳細列明
1.成本及開支(包括印刷費 運費 倉務費用等)
2.捐款至本地機構既金額
3.持續營運預算
盡我所能保持運動經費透明度

同上述提到一樣
大家可以選擇
淨係比$60要一件衫支持呢個運動
都可以比$100要一件衫
淨低既$40就會用黎繼續印T

係目前階段中
因為仲未firm到第一輪印刷既設計同日子
所以大家完成捐款後
請保留收據證明
及加入tg channel

日後當第一輪既準備完成後
我會再開放一個tg acc
@tfortaghkorder
用作記錄本地T-Shirt order
當衫印好之後
我地就會公佈快閃派衫地址
到時大家再黎拎衫支持運動就得

香港人
係時候要轉守為攻
記唔記得攬炒巴發起G20我地課金登報既時候係點
而家國際對我地既熱度低左
係時候要帶啲衝擊比世界
令佢地知道香港抗爭唔係佢地每日打開電視睇既災難片
而佢地係可以出黎支持我地製造世界性既討論同幫助我地被捕手足
呢項TforTagHK Challenge 唔係我一個人既功課
而係我呢世人入面最大既group project
你地每一位肯支持我既香港人都係我既groupmate
我諗左呢個idea出黎
盡我所能做哂我做到既準備
如果你認同 覺得搞得過既
請你幫我做幾件事
捐唔捐錢都好
幫我forward呢個post呢個idea出去
由於我已經冇用fb好耐
麻煩大家如果認同我呢個運動既都forward去各大fb page
forward比你身邊既文宣組
forward比你認識既外國手足
我真係好需要你地既幫忙
下面我整左張介紹同宣傳既poster
黎緊我會再做多幾張出黎宣傳
唔係個個都有連登acc睇到個post
大家可以share呢啲poster出去比更多人知道呢個計劃
國際戰線唔係淨係靠攬炒巴 gphone佢地打
我地全香港人都可以出力

多謝大家咁有耐性睇到度
有興趣加入既文宣手足請聯絡
@tfortaghkdesign

有興趣加入既外國手足請聯絡
@tfortaghkforeign

對任何細節有建議
或者對任何營運方式有問題/查詢既手足請聯絡
@tfortaghkchallenge
tfortaghkchallenge@gmail.com

眾籌LINK
https://gogetfunding.com/tfortaghk-challenge-%e7%9c%be%e7%b1%8c%e8%a8%88%e5%8a%83/

目前呢項運動只有三個tg acc 一個email可以直接聯絡我
其餘帳號一律未經認證
由於目前負責人得我一個
而tg既acc數目有限制三個
所以只有常務既@tfortaghkchallenge
係直屬我電話tg
會24小時見到就覆
另外兩個帳號
@tfortaghkdesign
@tfortaghkforeign
係link左係我ipad度
每晚2300-0000我會開始逐個回覆
由於得我一個人負責
回覆速度可能唔會好快
請大家見諒

在此再次希望各位香港人支持呢個運動
希望可以比立場同蘋果睇到我地既民願
促成呢個運動既開始

呢篇文我不斷反覆修改左好多次
希望清晰咁表達到我呢個idea比大家
如果有咩問題/我講得唔夠清楚
請大家留言話比我知

至於order相關既問題
@tfortaghkorder
日後第一輪設計確定後先會開放
請大家留意我既更新

LIHKG 沐子
唔好意思
篇文太長用成4個位先po得哂
我懇請大家真係花啲時間睇哂佢
呢度係我整既一張宣傳post
上面有眾籌既QR code
希望大家可以forward出去
麻煩大家睇完可以留返cm
比我知道有咩不足/需要修改
呢條國際戰線既可塑性真係好大
推到有人睇到
推到有人睇到
支持
推到有人睇到
推到有人睇到
推到有人睇到
推到有人睇到
推到有人睇到
幫推 好有心
推到有人睇到
國際戰線唔係得攬炒巴一個人打
希望大家認真睇完比返啲cm支持
國際戰線唔係得攬炒巴一個人打
希望大家認真睇完比返啲cm支持
自己推到上熱門
自己推到上熱門
推行動post
手足有心
自己推到上熱門
自己推到上熱門
自己推到上熱門
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞