[你問我盡答]EDUHK PGDE DAT你應該去讀嗎?

90 回覆
16 Like 5 Dislike
記得唔好報呀!報左出句聲!
Merry Christmas and Happy New Years
做好5050 功課未呀
岩岩寫完篇文啦!嘩哈哈哈!
聽晚同班同學子趕埋個ppt就完Sem了!
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSelR2IKPKFw3KgDh47PxVz9SqbXFAo-_P6CRQ55qhrBhkhD6g/viewform?usp=sf_link

Could anyone take some time to help me finish this questionnaire please, thank you very much.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSelR2IKPKFw3KgDh47PxVz9SqbXFAo-_P6CRQ55qhrBhkhD6g/viewform?usp=sf_link

Could anyone take some time to help me finish this questionnaire please, thank you very much.
終於交晒所有野啦!!!!!
下個Sem開 sem就要交文
有d好奇,d hand skill你想(預)要學幾多同幾深入?
我都唔知
2個鐘畫4-5張handsketch
簡單線條
兩點透視,陰影角度,都係DT基本要求
自問handsketch唔好,要得閒練番dhandsketch先得
要人解讀得到張圖就應該得
我會努力,比學生超越自己
我講得唔太清楚,你話想有更多工場、學多d手工(技能)。我就係好奇你想學幾多&幾深入。

BTW,你話2個鐘畫到4-5張free hand drawn,大約成品(水平)係點?順手問埋,Technical drawin(正投影、等角圖、幾何繪圖等)你熟唔熟?
我想學下自己鬥舊木出黎,入筍齊口呢d基本工,

DSE學生答題佢兩個鐘要答題+手畫4-5個idea

我自己識嘅其實好皮毛,
不過真係要時間去自己練
認自己有d懶
POLY IC果陣學過少少
到已經唔記得左等角畫圓形是點畫
依家教大鬥條木都冇得鬥,畫都係得個知字。

我去實習果度,自己鋸左個盒已經好開心
學左少少用個圓規畫放大左嘅樓梯,好似贏左成個世界咁

我自己手畫好差
其他DAT同學好叻,有d本身係平面設計,所以手畫冇問題我就得3D CADok,手畫就垃圾

自己鋸左舊垃圾
要不是實習學校有工場,
我份project就變左要寫2000字了
Drawing 同手工 都講求空間感&投入時間去練,無得急。

工科改成DAT,但金工、木工、電子、TD等。每樣都有d。但你得一年時間,好難樣樣都學,除非自行投入大量時間去學。

唔清楚你實習幾耐,但睇工件張相,起碼都有教到鑽、鋸、鑿、磨、鑼同上叻架。當體驗下,遲d就會慢慢熟手。

開料係教用鋸機定風車鋸床?
但課程上可以安排到學野的麻
我讀IC course都係有一日6個鐘學晒基本工,之後再慢慢練,一年可以做好多野,就算做好少野,都唔係比佢地拎黎亂製造做d coruse。

都唔知佢地對DT係咩定位
我地都有機會係d coruse度操作機器
只少佢都要用一個course去測試呢班DT老師有冇呢方面嘅技能
全部都係用電腦解決到問題就算
依家有d course真心廢嘅,
可以用校外訓練/外騁嘅老師黎做工場訓練黎取代左佢
咩請唔到人姐,依家個creartive media老師唔係佢擅長嘅專業
佢黎左教CM,做乜?
明明有用嘅人唔投番係岩嘅位置...
是是但但塞落一科當教左dt野...

我就未掂過風車鋸啦用過線/帶鋸機
明明可以更好,點解開左幾拿DT PGDE都唔去執執佢...
真係得我我係識晒禁多野又點?
入黎嘅人繼續咁樣
可以產出d乜老師...求求其其過到關就算
之後又講一句「出到黎再學囉...」就算
我就不是太同意的

我熟3D print本身可以唔take
但之黎都冇野好比先揀

個元老級DT Dr.連示範嘅機會都冇
堂堂接近對住電腦學野,學到野嫁拿...?
佢都想實際做野呀
「貴校冇工場呀!」
連佢自己都講個programming都冇用,同DT唔太關係到
點解唔另開新科...

之後你班老師唔講,就一直都唔肯改嫁啦wo...
既然講到咩不足,就應該改好佢
下下都用一年學好少野做借口,咁姐係唔洗學野啦
我想自學都有地方比我自學加麻
下下鎖晒d野,又冇地方比我
困左我成日係教大嘅天地堂
又乜時間...?
下個Sem又開始了,唉
我只期待有年佢地會改番d coruse
同下屆嘅人知道佢能夠得到些什麼,繼續去拎

4萬2淨係拎黎比電費同請老師,我就覺得唔太抵嘅...
唔知講乜好,語無倫次
新年快樂
I know that feel bro

曾經有人有設備,但受限於所謂嘅制度&時代變,所以⋯
我有反映過,爭取過,但當時被人打發咗
日後再試幾次,盡力+ 機緣際遇之下,終於有人肯教

有人同我講過,當一個人盡力去做,個天係會比機會。
所以唔好放棄,盡力去爭取。

由傳統工科,到DT,當下嘅STEM越來越多IT嘅應用。有d人以為CAD&CAM就可以解決一切,甚至直接咩都用淘寶買現成嘢。根本唔知d嘢實際點整,運作,班人可能心入面係知有問題。但正如你所講DT呢一科要有一定設備,人員先可以開成,可能咁改開成STEM。班人見係咁不如順手將DT變成STEM去教/培訓⋯

你偏向想教DAT定STEM多?
你對DAT , STEM有d咩感覺&見解?
我自己覺得STEM其實都係格更來
都係Engine,所有Engine都係基於現有嘅理論去解決將會發生/現有問題
就係Science、maths同Technonlogy
所以成舊都係Engine
所以STEM只係講緊訓練學生去解難嘅一個課題
你見好多stem活動會主要放係science果邊
都痴唔到去Engine
之後是但加條數加條問題就話係STEM
成件事係好格硬黎

我唔知係香港做到咁定點...
香港STEM嘅教法就係比晒所有材料、有埋個問題、程序照顧你去搵個答案,似係Science 研究多過Engine果個方向
而DT教法就係先用細project掌握技術技巧,之後比條問題目你,要自己整佢出黎,會貼近Engine多d

有d學校老師hea學生,就咁堂堂接模,玩痴銅膠紙學閉合電路,真心覺得痴左線

DT唔係IT,佢要學嘅係要有舊用得嘅實物出黎,同埋係人見到都會想用,CAD/CAM只係製作果舊野嘅其中一個step。

學界唔重視Design,做咩都係錢,同拎唔拎到5**行先,所以而我覺得DT>STEM,就好似Science>STEM一樣。你唔應該用一個綜合學科黎教一個專科,你可以用通識黎講下地理/能源之類的,但唔能夠話用通識就當教左地理科。所以我覺得STEM唔應該咁樣食左DT,但講求錢同時間嘅痴線社會,真係冇野好講

sorry for 1999
今年programming教Pythod
記住!小心揀呀!冇得番轉頭嫁!
暫時回應了問題,部門正跟進中,收番啲易拉架先
好緊張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞