[你問我盡答]EDUHK PGDE DAT你應該去讀嗎?

90 回覆
16 Like 5 Dislike
是咁的,
本人係今年讀EDUHK PGDE DAT 嘅其中一個學生。又開始大家到報PGDE嘅季節了,唔知大家報左咩科呢?

本身係工程底,但又唔係3大出身嘅你地,入到PGDE(FT)嘅機會真係超低。本人至少報左3年都入唔到...其實都唔知點解,可能我真係一個interview嘅垃圾,in左2次中大數小同1次常小,教大小學又冇樣野肯in我,最後今年得番DAT肯收我。

呢個時候大家都會諗到底,如果我唔報主科,咁報術科有冇學校請嫁?再諗諗,到底呢個世界係咪真係要DAT嫁?可以睇下以下呢篇分析文

DAT的價值和獨特性
DAT存在嘅價值,根據我依家上堂,所遇到嘅在職DAT老師都有個說法,就係EDB計好晒數,呢科收多幾多個DAT offer就會Close,所以你地一定有工開。而存在價值方面,你地將會比一般老師價值高好多,因為唯有讀左PGDE DAT既老師,先可以去工場教學生。所有要入工場教既老師,必定要修讀過DAT先可以去教,否則出事學校就大獲了。另外,有部份機器都係必定要放係工場,例如係Laser Cut、電鋸之類的工具等等。即係話,如果一間學校有心搞STEM,佢需要呢一D器材,就必須要DAT老師去負責,所以DAT老師有著不可被取代既地位。

當然你亦都可以話,只要間學校DAT唔搞呢D禁工程既野,就唔需要工場同甚至DAT老師。而一D學校冇DAT工場,亦都好難再開,因為整DAT工場有一定規格,要係學校再搵一個地方去放DAT既裝置可能會唔達安全準則,所以亦學校需面對一定嘅風險。

但都係果句,你信唔信自己有價值去做老師。
任何老師要轉去教DAT,校長都會要求補番個PGDE DAT,儘管冇法例要求底下。

要求和準則
如果有心想教DAT你可以上去Search下EDB DAT果度有教科書,你可以睇下同你地學嘅野同讀嘅野有冇相似,咁既話會易啲入到。

講到呢度,大家會唔會有點心動想報DAT呢?
我想講嘅係,雖然教大嘅老師好好,好盡心教,好盡心支援學生,但係佢係一間缺乏資源提供比學生嘅大學。凡事諸多限制,教既野奇奇怪怪。

選修課程與實課程不兼容
就以DAT課程為例,今年修讀Elective總共有4科,第一3D打印,第二Programming,第三Creative Media,第四有關DAT工場環境設計。

明明DAT 5大Elective分別係 CAD、電子、材料生產、Automation同Creative Media,仲有好正常初中既木工用唔同工具去整D打。重申,我依家呢刻都係對緊個科目既問題,並唔係對教果緊個老師。佢地開既科根本同成個科目制度對唔到題,3D打印只不過係CAD同埋生產呢個Elective中一小部份既一小部份;Programming更加唔能夠稱得上係Automation,都唔知做咩野會拉埋個Programming落去個DAT度,完全當左DAT就係ICT;個Creative Media 黎教既係一位現職老師,佢本身唔係一個CM人,但都睇得出佢盡力去教。將自己一套對教CM教學嘅經驗,話比我地知道。甚至好到帶我地去學校工場教我地野D工具野;DAT環境果科未上,應該都有用既,始終,我地將來可能要面對將DAT工場大翻新。但係其他3科,都係到喉唔到肺,文不對題。你係教STEM定教DAT呀定係ICT呀?

缺乏教師培訓資源與實踐
最嚴重嘅問題黎啦其實我地根本好少人接觸過DAT呢科,對就快要實習既我地,係極之缺乏教學既信心,雖然我地可以做到好識,但係如果我地識勁少咁教學生,自己個心都有少少過以唔去,「貴校(教大)冇工場,只能夠播片比你地睇」來自一句DAT元老級教師。DAT呢科可以話係工多藝熟,係要多練先會有信心去教,唔同其他科,拎起本書講都可以吹到水。DAT要實際去做野,但係教大做咩呢?堂堂叫你都係坐係個電腦室度,睇呀Sir講書,有software用果D時間都叫好點呀,我地上堂學下渣支鋸,渣支錘都冇呀。但係Program leader都盡左佢各方面既人脈,去唔同學校借場地比我地學下野,但係教大呢?一個場都冇呀,你個STEM又要人Book,新開科有LAB都要Book、Book咩呀Book全部都要Staff先Book得入去玩?我地比左錢冇得用。大佬,如果遇著個人渣老師.我地真係乜都冇嫁啦喎。至少比番一科係好似人地IC Training咁,有d HAND-on practise嘅course呀,基本上乜都冇呀。

我地感受教大根本冇心搞好DAT呢科,請大家罷報DAT。EDB禁想搞好STEM,你教大就搞死佢啦!

教大與實習學校聯絡有誤
仲有聽D同學遇到實習嘅情況都嬲嬲地,去做實習好似做到個TA咁。個老師負責D乜乜STEM周,就交比個同學去整去跟。唔係話唔想幫手乜都試下,但可唔可以當我地好似一個免費勞工咁洗到盡呢?同學仔個個都通頂趕寫教案,預備教材。有位同學冇啦啦收到提早實習通知,要預備到凌晨5點,過一個鐘就要番學校教書。有同學仲要冇啦啦好似奉旨咁做野。

你問我點解仲有時間可以係度打呢篇文?因為真心好嬲呀,近排香港已經夠嬲。如果連自己學校應有既權益我都爭取唔到,我都唔知做咩禁有勇氣沖出去要「五大訴求」。不過都好好既,我去果間實習學校,下下星期先正式開始教書。

時間表離地
最痴線係個上堂時間真心離地,今個SEM上足星期1-6,3日夜晚堂,下個sem仲正,一係就上足5日,一係就3日天地,個地天仲係要朝左9:30上幾個鐘再6:30上到9:30呀。係4晚呀,根本不人道同冇晒生活。明明Check到有D時間可以朝早上,又唔肯開放比我地,課程進度安全完全奇奇怪怪,又唔會去公開比我地知道。

獨特性存疑、競爭激烈?
仲要有班BEdu都可以minor DAT,玩晒啦...唔係話能力不足呀,咁我地呢科既專業去左邊呀?Minor都可以入去教,可以讀既揀野take既DAT Elective,仲要多過我地PGDE DAT,公平咩?佢又唔係成年專攻DAT。

當然又有大佬講校長講求教師尊業,相信我地呢班PGDEDAT嘅學生,會有一定既地位,加上我地以前Dg major d嘅野,機會還是有的。但係對我地來講競爭真係大左好多,依家我地睇到嘅方向,就係學校要STEM而唔係DT,STEM要求比DT低好多,所以DT缺乏多一個主修選項優勢嘅話,有一定機會爭唔贏BEdu。加上我地本身就缺乏工場訓練,同一個冇BEdu Minor DAT冇太大嘅差別。

盼望你不用失望
唯一能夠贏嘅,就係我地真係識緊一群DAT老師,係最大嘅優勢幫助我地去搵到教席。

最後,可能巴打們會話條路自己揀,一早Quit咪冇事囉。但有冇諗過我地有責任,去改變呢個唔好嘅環境呢?有冇諗過真係有班人係有心想教DAT,但係冇支援根本發揮唔到佢自身專業?

而資源培訓不足,唔係我地去決定,係由教大高層決定...我地只係想下一班DAT老師得到更全面更多嘅資源,使佢地更有信心嘅教學,爭取到嘅並唔係為自己,為想下一屆好

其實班老師真心好,但點解教大禁垃圾,冇照顧讀PGDE嘅一群。

你能夠做的事
如果一切事情未改好之前,希望大家罷報教大DAT。
罷報DAT刻不容緩,冇資源去做好訓練老師嘅準備,請唔好開個課程。
經過訓練之後,都冇專科知識去教學生嘅老師,最後都係害左我地嘅學生,我地嘅下一代。
雖然爭取左我自己未必享受到,但至少下年出黎DAT嘅老師,會比今年出黎嘅老師更優質。

廿年啦!廿年前嘅DT老師都嘈過d課程垃圾冇用,點解廿年後都係咁呀?

同個PGDE 總Program leader傾完都冇咩用嘅,剩係話反映番比Dept知,成個星期啦,咩回覆都冇。

我們的訴求:
還我DAT工場、
重組DAT科目架構、
更改DAT時間表、
增加DAT教學資源、
審視DAT教師專業自主性。

唔係好慣左係咁就咁啦好麻?
上一代得唔到嘅野!唔代表我地唔配去得到呀!

P.S. 讀完晒d course之後,會對每科進行詳細分析,到時就可以收到個offer嘅話再考慮下讀唔讀。

P.S.2 或者好多現職嘅DT老師已經大概知道我係邊個,但我只係想比想知道依家教大嘅情況,絕對冇批評任何DAT老師嘅教學專業。真心欣賞每個DAT老師,能夠堅持到依家,不繼將教學經驗分享比我地,等我地稍為冇禁擔心依家嘅實習,其實仲腳震緊,學生好易知道我地冇料到。

P.S.3 有同學或者師兄姐都可以補充一下,或者講錯啲乜野盡講。
教大
設計與應用科技
教育文憑
罷報
聽d朋友子講中學視藝,好似成日都組唔到團開班,報完食左佢幾百蚊冇回音,佢Master VA教大專,今年教大應該冇開中學視藝

聽人讀過中大小學副修視藝,好無聊純理論,唔知中大會教成點
我見DAT班嘅同學仔無論係PT定FT,都似係想教VA多過DAT,但最後都係讀DAT

如果開左科,又有offer姐係表示科野可能缺人手。

但對VA唔好太樂觀,試下比左錢報名先。或者問下母校視藝老師,最熟行都只會係教果科嘅老師。佢地每年都會聚埋一齊,討論DSE之類的大小事,所以會清楚多d圈內資訊,好易知夠唔夠人手。想入行其中一樣就係要搵老師/相關行業問,如果你果個VA老師係學校嘅大粒野就更加要問。

你讀咩科,仲有冇得揀其他野
呢科係唔係淨係得full time
有part time的呀
Full time位> part time位
邊個比負評
推下先
停左一日,要上番去啦
點解我見到bu同cu都要ielts我ielts過咗期係咪唔洗報?
如果開左,就姐係計算過有位,但你想安心點就要搵下有冇邊間出名VA嘅學校,去問下了解下現職老師依家嘅情況。
呢d冇咩人識嘅方就要盡自己去做/_\
你大學讀果科唔係英文嘅咩?
唔洗一定ielts
唔可以停
上番去啦!
叫咩香港教育大學
叫香港作文大學好過啦

如果係工程底咁報CUHK PGDE ICT有無出路
利申係EDUHK讀緊ES Minor,如果上EDU既PGDE唔洗讀堆ES Course
dat同stem有咩分別
你只要有B以上就可以trans credit
唔知呀,有個CU pgde同我一齊實習緊,幫你問下
但依家政府搞緊IT實驗室,應該有機嘅
CU ICT今年得4個 full time
DT要Laser Cut 其實STEM唔可以掂lasercut係關dt事
DT係儲包埋material、production、creative media,但STEM好少掂呢樣野,佢地多數整完舊野就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞