[你問我盡答]EDUHK PGDE DAT你應該去讀嗎?

90 回覆
16 Like 5 Dislike
之前做過教班,發覺大部份stem科教師都係唔識stem
都係嫁,小學就會亂推班常識人,去開STEM科始終唔係全部science底出身,同埋佢地要處理校務,冇可能又比時間進修下stem又比時間去搞校政。

中學就有DT會改裝做STEM LAB教,有d就是但買份淘寶料就當stem佢算。香港個定位做得好差,話做科創,唔搵番相關嘅人去做,都痴痴地線。
stem教師唔識programming,基本電路,diode,actuators ,連CAD都畫錯次序,都唔知識啲乜

教大得一年full time,岀來班教師會唔會都係咁
唔好咁啦,我都係想簡簡單單教書姐,無比較無傷害
教錯人對下一代來講唔係好事
其實我都想學晒所有野,但每個人擅長都唔同
我只係識Material/ 3DCAD同埋少少自動化
如果你講handsketch 透視圖、電子果d根本唔熟
自動化係咪指arduino甚至mirco bit
呢個年代除左dse dt,現實仲有handsketch咩?
話說教大dat得一年,用咁多時間學左教育法仲邊有時間學hard skill
自動化我係識寫少少PLC野
都算係Arduino, mircobit,既
因為最基本就係
輸入(Sensor)
處理(Microprocessor: Mirco bit都係其中一隻)
輸出
但係自動化會包埋機械人,氣動果D
其實好多野由handsketch idea起手,之後再去3D CAD
DT係講緊Design同STEM好唔同...要既技能實際好多
同我自己覺得生活化過你Phy chem bio
無奈係個SBA同考試制度,搞到冇人敢讀
佢會問你讀BB車點整,呢個燒烤爐用左D乜原理。
其實好似咩冇教學法學過
個呀Sir好好,去搵出面D學校教下我地呢類Skill
教大冇工場,根本冇地方比我地去試
其實成個dat,係咪得一兩人識?
我地自己FT PGDE就都熟既,都識下啲現職老師。
定係你講緊我地呢班人有幾多個熟呢個課程...?
我諗就冇乜人熟DAT整個課程啦
至少我地冇一個係考過DSE的DAT
最少都識下CAD,programming,arduino,同啲儀器掛
有同學讀Creative media有同學讀Fusion design
有D 同學都會做過下part time STEM既導師
超市設計都關dat事
咁多人讀一年ft但無工程底,搵佢地教書會唔會岀事?
邊學邊做,冇事嘅
有DT老師跟的麻
即係本身大部份人用一年時間學3d printer同好少工程野,唔識就搵返就退休既dt教師?

大部份人分分鐘cad都畫錯,搞亂啲code,dc電都唔識計就打算教中學生,搵教席?
通常有人走之前會請定的了
剩係初中嘅學校好難講我諗大部份得初中教DT嘅老師都heahea地底
教DSE果班嘅老師會多d老師跟嘅
唔會退休就走
EDB依家似係做推老師出黎就算
冇諗過質素係點
你冇資源去比老師學野,冇可能有好多底
上堂係教你要學d乜野,我都真係幾無耐😂
上一代hea底唔代表新一代可以hea
入到大學一早應該要自學,programing,基本ai,iot,大部份中學電子野自己俾幾千蚊都學識,自己唔學走去賴人無俾資源,仲話做教師,連普通大學生都識自己搵資源自學

EDB其實唔應該俾班無修工程既人教dat,stem
我諗我地冇hea的了,
星期一至六都要番學,有時上左一d朝早嘅工作坊
之後再上6:30堂
如果唔係有時有同學渣車
9成遲到
無錯呀,好多智識同技能都重要
但Design sense都係一個具備嘅元素。
一年pgde其實可以設計到,令你有個sense掌握你所講嘅野。但係教大有點亂,可惜課程設計上並冇呢d野。
重申多次
iot ai只係DAT一部份同一份卷
我地仲有更多野需要掌握
而今次講出黎,係想教大提供地方比我地方,去自學又好,各方面都好。
就算教大自己搞嘅iot之類嘅工作坊都撞晒我地上堂時間,想佢地開放工作房工場,係我地其中一個訴求。
我keep住畫左6年CAD先,畫d簡簡單單嘅圖,先比依家d同學子覺得勁,但佢地有自己專業Design嘅一面,可能Tech冇禁叻,但係可以補救。
當然有痴線嘅DT老師係全能Design又得,自己整switch,畫漫畫,研究3D print真係好勁
但工程佬會唔會揀教書又係一個問題了
elective d 堂係一齊上,報下其他科啦!咪DT,到時又讀到嬲
好易入呀,你讀乜嫁?
因為有d人有offer都唔要offer呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞