<長文整合> 一條timeline解釋點解廣明苑業主立案法團咁勇猛 好值得我地借鑒

583 回覆
1052 Like 3 Dislike
你講梗嘅係政府制度,但你應該從廣明層面睇呢件事,廣明人係推舉新組織取代同挑戰舊組織,呢個新建立嘅組織假如有取代舊組織意圖本則上就已經係推倒舊制度再建立。同選舉比喻就唔同,因為用選舉比喻就係廣明喺新一屆立案法團中勝出,唔係喺立法會期間自行推舉新人取代舊有立法會。
同意,不過點解唔算制度內抗爭係因為佢地成立自發大會並獲得共識支持,呢種手法喺政治上就係推翻舊制度建立新制度,所以先有成立新政府比喻
佢地只係團結係舊制度裡面贏咗
吓?啫係假如有人成立流亡政府後成功得到國際認同就係等同於舊制度當中勝利?麻煩你提出個邏輯先
搵唔搵黑警同老廉唔係個crux
個crux係新法團係唔係現有框架下成立
所以下一個要問既問題係 個法案既成立有冇違反相關框架
一般屋苑既框架都係根據大廈公契同相關法例(或者法團立既house rule,個house rule實際既名我唔太記得,不過house rule有冇法律效力其實有爭議既地方)
不過應該就冇違反 有既話應該打左官司

不過都係果句成立法團同新政府既context唔同好多
因為基本上即使有國際法 但係由於binding force不足 國際關係理論上係一個無政府狀態ie 處anarchy
而法團既組成等等受香港法例規管
尋晚個法團主席真係 mvp
甴近平
真心香港返工no life 工時長,奴隸制易被管理
所以法團成立有冇違反先係關鍵,是否係框架內先係值得討論,之後先可以引伸到選舉是否同樣能帶出同樣效果先係經驗學習法
習曱甴
𨳒,簡單講,
寸土必爭,
理撚你法團區議會 定係做生意,
總之 壯大自己,爭取資源 (尤其是 用公數的)
呢d要推啦
push
法團成立有冇違反呢點我唔想觸及
不過我寫呢篇文既時候冇推到去選舉同政制問題咁遠
因為呢兩個議題既影響深遠好多,有詳盡好多同限制性高好多既規則govern住
就咁用一個屋苑法團既選舉去作出推論,得出既結論未必有效

但係講到呢道我都再推前少少 諗下廣明既成功有冇值得正式選舉借鑑既地方
幾簡而精 唔錯
Lm

Windows Cortana 留名系統啟動,
請勿負評干擾運作。
強貼留名

習曱甴
曱甴平
甴近平
P仔推唔到。廣明苑好波!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞