Re:Carousell 買game碟要小心

284 回覆
150 Like 46 Dislike
拍賣網站買賣如果平郵不嬲都係買家承受寄失風險,
如果驚既話一係掛號一係順豐,
我仲以為係相當既常識但竟然咁多人唔知。

上面又講amazon又講hktv mall,爭在未講淘寶?
你想好似有佢地咁既退款政策咁加錢叫賣家用速遞有得tracking lo。

先唔講個地址係咪on9, 總之個地址係買家俾既,平郵寄失一蚊都唔退。
先唔講佢公開咗我嘅私人資料,我亦唔能夠接受佢以片面之詞同言語藝術扮可憐博大家同情,如果我唔出嚟回應,大家只會相信佢嘅片面之詞同佢post出嚟淨係對佢有利嘅證據
佢有無講明要易送遞先唔係個個人都有開smartpost架喎
咁應該提賣家用易送遞寄,唔係個個人都識郵局有呢類service,梗係default用平郵寄架啦,結果咪出事
我係樓主就1蚊都唔會退比條on9仔
認同
用網購公司比較係咪on9
可能佢覺得人哋賣開嘢一定識
或者更加戇鳩, 以為地址寫郵政局, 加埋自己個電話, 就可以有人通知佢去郵局拎
你寄封信俾你老母最尾唔見左唔通又入郵局數咩

結論: 買家快d縮番入老母個西度啦,為左果55蚊起人底。我係樓主嘅話1蚊都唔退
啱啱今日買咗gta5 $198
郵局自取
好似唔可以直接填邊間郵局(好似係第二個樣嘢嚟 唔記得左個名
我之前唔知 (但我覺得係自己on9 所以冇怪到對面
然後樓主 你係可以打電話問郵局拎返件貨
digital有優惠都係140左右, 仲好似仲送埋地堡設施
兩個搞咁多野都唔去問郵局
c2c 同b2c比,真係冇野講
要咁安全上ebay用paypal比錢啦 用咩carousell
不過條友咁on9,呢種情況都係會判佢輸架啦
樓主無錯喎
買家好心啦 上網買二手野就唔好差個啲錢順豐到付啦
買貴咗
但之前想好似樓主買二手
點知話中伏就中伏
窩 連絡係咪殘體拼音
應該連個買家都唔識咩叫易送遞
肯定係之前試過有第二個賣家經smartpost寄比佢叫佢留郵局地址電話,所以今次主動留電話比樓主就以為個個都可以寄去郵局
完全諗唔到有乜原因賣家要賠
自己俾郵局地址咪自己去搵郵局拎
正路係買家承擔風險,你唔想寄失就面交或者唔好買。
樓主係賣家 分清莊閒未

第一日網購? 你真係唔識架喎

既然交易前冇講清楚 即係雙方都有責任啦? 點解唔係5050 而要賣方負全責? 唔比係買方收到碟扮寄失屈賠償? 根本口同鼻拗
寄失係佢既責任,關你咩事?

佢扮寄左唔得既?咁佢就呃左你個一半錢
你幫買家撐到咁行 你係分身定佢朋友?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞