敍利亞旅遊小資訊 + 遊記

145 回覆
57 Like 1 Dislike
但呢個地方啱啱開放俾遊客
始終都會想搶先去見識吓
阿富汗計南亞
文化同北邊鄰居差太遠 唔會拉埋一齊講
喺Jerusalem食過
好味
留名
樓豬係咪喺背包客棧寫咗遊記?可唔可以send條link嚟?
落車上賓館. 屌竟然同我講Full晒冇位.
好在小弟對呢D情況見慣見熟. 轉個頭落返樓行過隔黎街再搵再問. 屌又full. 嚇親我.
問到第4間. 終於有位USD25/N. 唔洗諗即屌.
帶咗我上頂樓. 天台屋. SSP D天台劏房. 不過都預咗係咁嘅樣. 伊朗都住過. 有熱水冷氣就得.
想去又接受唔到就搵返D 4/5星啦.
賓館一般喺晒呢個範圍. 落車是但搵就得.

Settle好就落樓搞電話卡同食飯.
咁啱遲咗5分鐘去收咗鋪. 整唔到電話卡. 叫我明天請早.
敍利亞有兩間電訊商. Syriatel同MTN.
外國人只可以去最大嗰間門市整電話卡. 平時收5點.
咁就食個飯先. 食飽返去訓覺.
因為賓館Wifi龜速. Load load下就自然訓著.

醒返就出去行下啦.
行過對面大馬路. 就係古城入面市集.
Al-Hamidiya Souq
一條大街行到尾. 都幾長下.
全部人都望住我. 因為我有拎個Gimbal拍片.
冇乜點停低睇D鋪. 因為全部都Made in China冇興趣.

街尾就會見到烏邁耶清真寺.
冇行到入去睇. 但幾靚.

再繼續行就係另一條街. 類似Damascus MK咁買下嘢食下嘢. 拍拖性地.

再跟住行到一個條Bab Touma嘅地方
類似凱旋門嘅物體.
重點係佢入面嘅一條大街. 有好撚多bar.
西方style. 完全係damascus嘅老蘭.
好多大波大蘿靚女. 可惜冇我份.
冇乜嘢做就坐低飲兩杯. 食個水煙. 打發下時間.

Waitress幾靚女. 見我係遊客笑笑口.
咁啱又識英文就吹咗兩句. 原來大學讀俄文+英文.
幾talk得. 佢話Syria應該係17年尾開始穩定.
之前嘅生活好恐怖. 全部人唔敢隨便出城.
成日要擔心air strike. 寫定遺書.
去機場嘅路上會有sniper. 有錢都未必走到.
聽到都幾心酸. 因為Damascus已經係最安全嗰個城市.

再之後返到賓館樓下識咗兩個男仔.
20頭. 喺Aleppo走難過黎Damascus.
屋企好似老豆死咗. 冇嘢做. 冇地方住.
日日係條街度流連. 但係好好人. 完全唔會問我拎錢嗰D.

呢個就係敍利亞人嘅生活.
https://youtu.be/1Rq9FE7J8EI
Damascus市集嘅日常.
比較保守嘅城市女性唔會自己一個.
開放/基督教嘅城會唔同. 似西方多D. 冇頭巾有波睇下.
治安最差唔識答
會想去Mecca. 如果有開嘅一日.
同埋鍾意揸車會去自駕環美國.
同意開Mecca我第一個去
冇wo. 得連登開咗po
巴打,我諗住呢幾年去埋敘利亞,可唔可以留個tg如果有野問可以聯絡你
雖然中東瞬息萬變,2年後你d資料可能已經唔用得
同 多哈個個差唔多﹐但多哈那個連雀都有得買。
點解冇人提阿曼係咪個個都去過晒
睇敍利亞旅遊片,
都覺得呢個地方幾正
Lm
根據我其他國家既經驗呢d tour又9成係越多人越平既,除非係伊朗呢d cls物價本身就平到不可思議一條友join都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞