敍利亞旅遊小資訊 + 遊記

145 回覆
57 Like 1 Dislike
是咁的. 小弟9月份去左敍利亞自由行.
見呢個禮拜敍利亞又上返國際新聞既頭版. 就想打返篇遊記.
因為網上無論係大陸香港定外國.
都好少敍利亞比較近期既旅遊資訊.
所以開個po分享下. 幫下有諗住去既巴絲打.
順便振興下敍利亞旅遊業.

*去敍利亞旅行唔係100%安全,小弟冇穿冇爛返黎唔等於個個都係. 去之前請考慮清楚自己嘅適應同應變能力. 記住唔洗買旅遊保險
**去敍利亞旅行係冇任何嘢玩. 請唔好有任何幻想.
***畀大家參考. 小弟係中東去過約旦. 以色列. 土耳其. 伊朗. 埃及. 黎巴嫩.
絕對唔建議未去過中東嘅. 第一次就去敍利亞.
旅行難度黎講同伊朗比較接近. 網上比較少旅遊資訊.
請自己衡量風險.

內戰後去敍利亞一般都係跟團. 全程有導遊跟住你.
確保你唔會去左d唔應該去嘅地方
優點係唔洗擔心住宿行程溝通. 幫你搞埋簽證入境.
缺點係貴. 1個人$1400/7d6n. 兩個人會平d.
同埋唔可以自己周圍行.
想跟團搵旅行社嘅朋友仔都可以問我. 利申中非打

敍利亞局勢
如果你想去敍利亞. 去之前麻煩了解一下當地局勢同政治.
同埋唔同勢力之間嘅關係同情況. 會減少你嘅麻煩.
敍利亞境內一共有4個主要勢力

1)敍利亞政府軍 - 俄羅斯支持
控制大部分大城市 >> 可以去到嘅地方

2) 敍利亞反對派 - 土耳其支持
控制西北部接壤土耳其領土. 大城市Idlib.

3) 敍利亞庫爾德勢力 Rojava - 美國支持
控制東北部接壤伊拉克庫爾德自治區領土. 大城市Raqqah

4) 伊斯蘭國
基本上冇領土可言. 被滅國後支持者散晒去西南部荒漠同小村落

敍利亞政治形勢極為複雜. 簡單黎講就係唔同大國係敍利亞入面扶植自己勢力. 去搵著數.
基本上冇永遠嘅敵人. 又冇永遠嘅朋友.
唔同勢力會合作同制衡. 其實好難有結束內戰嘅一日.
有興趣可以自己google睇多少少.

最近嘅局勢簡介. 中文版
https://www.ptt.cc/bbs/Gossiping/M.1570958181.A.116.html

行程&開支(USD)
全程9日.
路線圖
Damascus > Homs > Aleppo > Homs > Tartus > 2條村莊

唔計機票+簽證洗左$550.
佔大部分係住宿同入境稅.
住宿一般分3級.

招待所 - ~$25/晚
去過伊朗嘅應該知邊種. 唔係人人接受到. 有冇Wifi就睇你好唔好彩

3-4星酒店 - $35-45/晚
正常水平

5星 - $100/晚
計返物價黎講. 敍利亞嘅住宿係超貴

食野同交通基本上好平.
入境Beirut>Damascus $25 Shared taxi
出境由Homs>Beirut $25+25

簽證
多數有興趣去嘅巴絲會關心嘅野.
2千人仔. 淘寶evisa. 唔係間間會做香港護照.
所以需要contact嘅朋友. 可以留個tg搵我私底下畀你.
大約7日出簽. 會send個pdf比你.

自己print出黎再拎去關口. 仲要比多$75 Entry tax.
加加埋埋都唔少野.
好彩我走嗰時行嘅關口冇外國人行. 收左我local價嘅exit tax=hkd 25.
聽聞正常係要再收$75.

普通消費
一般坐低餐廳食飯~$4-5. 對當地人黎講算貴
Shawerma 烤肉卷 - $1 抵屌fast food
汽水=HKD2.5
的士(市內) ~$2-5不等. 廢事煩一般都唔講價. 肯定比當地人搭貴
大巴/4hrs ~$4-5 好平. 架車質素一般.
小巴/1.5hr =$1.5 平. 當地人交通工具. 30年歷史嘅hiace
電話卡6gb ~$10. 算唔錯. 仲有4g. 但外國人只可以去特定門市整.

下面多圖

開錯左台再開多次
敬佩
有冇食過一隻叫Shamburak既烤肉包?
師兄勁,去敘利亞夠晒冷門

不過上面啲價錢係美金定港紙?1400/7d6n 咁平?
行出街基本上每個人都會望住你.
一黎成個敍利亞差唔多0遊客.
二黎好少見asian 樣. 多數問你係咪Chinese.
會成日有人搵你影相. 全部人都好好人幫你.
同伊朗差唔多
上面全部價錢係USD
Google左未食過. 唔係好覺有
可能Kurdish嘢Syrian唔係點食
可能要東北個邊先食呢種主食
留名睇有咩特別野食
我見你有啲位打hkd,好難分
東北rojava庫爾德控制暫時去唔到
同埋唔係好穩定
冇乜點留意自膠
強貼留名
樓主係巴打定絲打
留名
想睇呢啲冷門遊記
LM
lm
啱啱睇完呢套劇,好有興趣,知道多啲敍利亞嘅市內環境

有咩做
一個好白癡嘅問題 你呢到講緊嘅currency係港紙定美金?
得已經追返啲留言
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞