[元朗1021後記] 元朗形勢比想像中好

281 回覆
1158 Like 8 Dislike
同埋鳩拉多
跑到中途入內街已經調頭出返大馬路
同時間班速龍係雞地迷失左
笑到仆街
12點左右、元朗兩個手足走唔切
大隊鷹犬從大馬路加五輛匪車追進朗屏方向、與大馬路平行的支路
(旁邊有天橋、我地形不熟)
十幾接近二十個安全撤到
一個手足被追到,另一個已經進入住宅樓大門、唯門未能關上、被犬進入咬出
我被強照、喝斥、驅離,無能拍照
目測、應該都是中學生
祈禱兩個兄弟、大步踏過🙏
大約2300既時候 d畜龍由馬田路跑去舊b捉人
其實當時好多街坊係馬路鳩叫鬧狗
如果大家一齊湧埋一齊(泰星)位置
咁就可阻住d狗做野
大前題當然唔係一人 係一大班

你講笑定認真,今日突然話要18區果個真係害死人
根本就唔夠記者好多區根本都無人理,分散晒完全唔夠人

今日元朗未夠人就急住rb引晒狗出黎,根本就係推無心理準備既和理非去死
出tg呢d唔係叫撚到狗只係撚到自已,對方完全零損傷形勢唔覺得有幾好

多謝元朗人
多謝樓做總結加提出建議

多謝元朗街坊
元朗街坊經過721 722
中立都變黃
但藍嘅實在太多
利 元朗返工
tui
又係哨兵!
哨兵係一個好低危嘅工種,但成日缺人係咩事
荃灣個日city walk橋上面街坊/和理見到水炮車好激動
係咁想通知樓下勇武
係咁拎把遮敲玻璃 大聲到地震咁
我見到群情咁洶湧 幾驚成條橋冧咗
事後街坊笑d玻璃宇宙級無爆
好多街坊企喺十字路口大馬路食花生都唔願意拎手機出嚟睇下tg

現場前線手足真係冇乜時間同機會睇手機 好多時就係要靠街坊/和理非幫手報料比佢哋

同埋有時d街名都唔太清楚喺邊個方向 好需要熟路/睇完google map之後幫手spread開一啲具體資訊

例如 21xx 阜財街 即係嗰邊 (手指方向) 30防暴落地 舉盾慢慢推緊過嚟

然後聽到嘅要幫手傳開去
元朗人好波呀!!
其實唔需要下下對待
夠勇武咪打狗 唔夠咪夾街坊撚狗
班狗來來回回同一個地方嬲到失晒控
左 膠 好 撚 多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞