[元朗1021後記] 元朗形勢比想像中好

281 回覆
1158 Like 8 Dislike
直入重點 喺現場觀察到以下重點:

1. 入局比其他區慢

一開始時大家你眼望我眼 大家都無咩意識要做咩
有藍絲團隊出嚟搞事時 現場已經有人認得帶隊嘅係早幾日搞連儂班撚樣 但遲遲都未出神獸 到最後有狗出現時 班撚樣仲想去幫手去追啲示威者 真係非常危險

2. 街坊參與度高

最值得一提係今日警方包抄時 街坊成功掩護示威者混入人群 令示威者成功全身而退 同埋撚鳩狗嘅能力非常之高 唔少狗隻出現情緒非常失控嘅情況 今日仲要撚到班狗發狂咁射催淚彈 多都已經數唔到

3. 現場資訊清晰度較差

哨兵數量不足係一個問題 資料流通可以做得更好 同街坊報消息報得好差 雖然有街坊好有心想報資訊 但地點 數量 方向 都完全唔清晰 最差嘅情況係只係識得大叫有狗

小結:
係今日極度重防之下 表現已比想像中好
不完美 可接受 需改善 希望元朗人可以更加積極主動
重防之下都可以戰至1點 期待各位元朗人未來的表現
資訊流通真係好重要
sorry p牌推唔到 但大家要share出去呀
如果每次都見到咁多街坊就好喇
最後總共幾多手足被捕?
依個真
我都覺得好勁
班狗掃一轉 d人流水式咁走
你掃東 我去西
係咁來回同一個地方
大概明白佢地點解情緒失控
元朗地勢險要,內憂外患,進化當然需時不完美可接受有改善空間。
大馬路撚狗記
人人化身街坊
和理非 驚出事 其實你地可以變仲做街坊架
Tui
廿幾個到啦
彈出彈入
今晚D狗鳩衝就幾十次, D手足走得好快, 好似比其他區暢通
一開始好驚手足走唔切, 但好似無咩手足比人拉.
反而係鳩衝完拉左路過嘅人
元朗D狗鳩衝左入內街靈活性無油尖旺咁高, 可能D內街無油尖旺D咁整齊
警犬無上落車同假動作亦都係少被捕原因
支持樓主
暫時數目好似不明
可能唔熟路
其實依家都係有咁嘅傾向
就旺角嚟講10月頭開花(唔記得確實日子喇)同尋日,啲狗推完彌敦道,過咗手足就出去佔返
開花嗰次仲要覆桌5,6次,癱瘓咗彌敦道大半日
依兩日都留意到唔少街坊裝,唔排除手足落完裝返去
樓主真係講得好啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞