啱啱喺facebook見到一番好發人深省嘅說話

100 回覆
173 Like 6 Dislike
係,全部業主都係AA
上年吹到依家樓爆未呀? 入左平樓未?
講緊你呀柒頭淡 改左名以為無人認得
香港暴動緊班好友都仲係咁搶口
點點供10年後財務能力係另一個境界?學下野
貧窮限制的想像力

講要供30年必定係未買樓的人, 但佢地又唔會聽人解釋

1. 通脹
2. 收回土地賠得重多
3. 供得起樓唔會比人call loan
巴打,小弟十二年前開始上車,途中轉按過,套現過,又再入多間搭下順風車,如是攪兩三次,到而家點差都好,賣晒d 樓大概夠數攪大英帝國 tier 1 investor visa 掛

要移民要退休都叫手上有籌碼有得俾我揀
今次安排係Target 收入有返咁上下的入門中產青年,
班人有智識有收入, 咁佢地呢幾個月見證左咁既香港都9沖
你仲為乜幫佢地擔心?
4. 一日有工作同供款能力,都可以透過按揭財技玩到好多野
agger
到底個人要幾仆街先諗到呢招賤招
即係要assume d樓不停升唔會跌至得?
做每一個決定之時,都唔會知道跟住會點

12 年前上左車後冇耐,我就遇上了金融海嘯添,三成首期立時就蒸發左,但日子又一樣咁過
同一個玩法係日本可唔可行?定只係香港適用?
頂得順你個仔就做富二代
頂唔順就閤家產
好公平
應該得, 所有資產都得
但係唔熟悉玩法所以唔會玩,錢多再研究(貧窮限制我思想)

買樓優勢
磚頭要用長時間起, 必需品, 永遠有價值(除非冧樓、戰爭或 核爆)

香港優勢
無地起樓, 明日大嶼過唔到立法會, 郊野公園會比環保組織打沉, 土地收回條例又要等幾年, 新起的地方太隔涉

香港缺點
樓太貴, 門檻高, 香港經濟下滑

日本唔熟悉 (太多地)/ 難管理
呢個post d港豬好似平行時空
最緊要都係樓價一路上
買樓再炒樓

完全無視現實所有問題
係咪全部3毛黎
當你樓價真係唔升,
你十年來既供款有大概三分二既供款係供落本金到。
你將嗰Mortgage 再 remortgage 番去本身嗰碼,都有十年供款既2/3總值可以禁出黎用
當你供六百萬Mortgage,供十年都有1.7-2m既gain,
衣個係未計你衣本首期既價值

以上分析係縱使宏觀條件 e.g. QE, 樓價好難唔升,除非capital outflow from protest/無信心 > natural inflow from QE
邊個話無視?
點解係非黑即白?
下下要all in買gear撐運動?
大把人狗衝緊去買樓,事實黎

除非退休否則移民係唔可行,係香港搵得到7萬以上既家庭有咩可能去外國等失業/做低下階層

就算一國一制點都要住,好過租樓倒錢落海
認命就係買樓
呢個結論仲有好大討論空間
有首期80萬
認命買800萬樓同認命買400萬樓係兩個世界
點解一黎就target 800萬樓?
5球樓唔住得人?
得呀,所以咪有好大討論空間
不過總有d人想借到盡
只係得一個問題 供得起甚至供斷又點 2047中共會點冇人知
其實基本上睇到話要供足30年嘅都可以直接唔睇
寫嘅人一定係唔知呢個市場點玩
咁好多未買過樓既人比三十年呢個term嚇親
如果佢收緊供款年期,要你廿年內或十年內還哂錢,係仲恐怖同辛苦。
我睇法係,有住屋需要既人,趁個市未真正被消息影響時,就買左先。你點知會唔會800入場,1000係基本?你可以成世唔住房咩?你可以十年內移到民咩?你夠新移民人工低申請到公屋咩?
如果咩都唔得,唯有認命買樓
認命就係買樓
呢個結論仲有好大討論空間
有首期80萬
認命買800萬樓同認命買400萬樓係兩個世界

願聞其詳, 想聽聽。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞