啱啱喺facebook見到一番好發人深省嘅說話

100 回覆
173 Like 6 Dislike
唔買樓就要租樓
租樓唔駛成本?
當你15k * 12 都180k
租夠5年已經 90萬

成日講移民買樓, 有無專業技能?
香港做文員都有接近20K
係台灣 有8K HKD都偷笑

每個月8K 即使唔駛供樓夠唔夠駛?
移民左係二等公民 無醫療 教育福利

移民係俾班有錢佬玩 而唔係香港都玩唔掂既人

認真左
言下之意 買樓係窮到絕望既最後一步?本末倒置
有專業技能批到過去都好,好大機會去到根本搵唔到類似既工作,要由最基層做起既大有人在
Sad but true, 買樓係窮人要先考慮既問題 - 鎖定未來幾十年既住屋開支
冇講錯呀
「住房」?
香港人唔會講住房
大陸仔就死開啦
台北得唔得?
台北貴啲
你可以去東森房室 信義房屋 力霸房屋 呢幾個網睇下市 當地人推薦既屋網
邊個on9仔會供足30年 唔換樓 唔2按
成班淡友谷住谷住
睇到d正皮就知好多人想買又唔夠錢玩
呢個post有幾多aa
唔係所有睇好買樓既人都係AA既, 不過唔同觀點好難說服對家
供樓同租樓其實畀緊差唔多錢出黎,
除非你成世都住老家啦

仲要供樓有多個一半係還緊本金(=增加自己net worth),其餘先係expense (interest expense)
租樓就成舊錢都係rental expense

仲要供樓三十年嗰價都差唔多(assume 利息差唔多)
租樓就大致上會跟通脹

唔明點解會辛苦啲
係咪買咗之後一定要揸30年㗎
有樓易借平錢

同埋計及通脹因素

借嘅錢係會還少咗
係,按揭畀出黎既financing 平地唔借係對唔住自己

樓價不斷升,不斷二按投資,財富增值

通脹更加幫到手,通脹令問人借錢既人要還少啲,另外手上既asset (樓,股 etc) 都係抗通脹的

不過好難說服各大經濟學家淡淡架喇

買得起樓既全部都係AA
要住無法 其實除非你專業領域好強 或者你有特別技能 得三百萬就算去台灣都有點辛苦 仲要台灣政治都唔係好穩定 當然你單身過去我覺得去得過 有老有女真係難啲
唔好成日拎中共出黎靠嚇

大陸收樓收地係有錢收 唔係邊黎咁多土豪暴發戶

唔好撚ON9係到鳩UP
我自己往後10年8年世界經濟都唔慌有咩大增長

但係亦都唔會有利息 甚至負息

除咗用現金流錢滾錢都唔知點生存
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞