啱啱喺facebook見到一番好發人深省嘅說話

100 回覆
173 Like 6 Dislike
08 年尾雷曼倒下之時
2047年唔知點,所以就而家唔盡力做最理想既理財決定?就可以YOLO?
一條簡單數學題你就知依家買係咩事

2019 + 30 = 2049
2049 代表咩?
中國全面收回香港
地契係點, 無人知
Tui
等睇失業負資產
我只知道中共強行收香港地同樓唔賠錢
全部有錢人反抗
成個市場deleveraging 就好笑
樓市跌嘅就唔係咁講法
但嚟緊面臨衰退
但樓市如果真係跌就唔係咁講
局長有內幕 麥玲玲計哂風水香港運勢 都買樓
今鋪實gogogo
有兩層眞係靈活好多
以前首期要一球先上到車你開聲屌,fine~

而家降低門檻放寬50萬首期就得,你又屌

你有心買樓既,就會一直keep住儲錢等機會。而家終於有機會喇,又講乜乜77,再屌

喂大哥,一百萬賣400呎比你好唔好?出面篤串魚蛋都已經10蚊串啦!機會真係留比有準備既人,而唔係日日叫春樓價就會跌,成日2047論、加息論、移民論⋯

2047前你係咪仲要住呀?

加息?低息左好幾十年喇,班業主就黎供完樓添喇!

移民?打開你本存摺睇吓你有幾多錢先講,冇返4,5球都唔好幻想可以移到民

當你呢一刻仲響電腦前屌緊鬼既時候,點解有另一班人仍然成功上到車呢?
一巴巴車落班公屋仔度 好應
謝分享, 內文講緊小產權房黎
我都好想佢咁收返丁屋班契弟

佢內文寫違章建設,周邊多個鎮都在以相同方式收回業主的所謂小產權房,同樣遇到業主反抗。

想買樓穩陣d, 買大型屋苑, 單幢樓
小產權房是中國大陸一種房市俗稱用語,並沒有法律效力,也沒有任何官方承認的產權,且必定沒有房產五證。通常是指在中國農村和城市郊區原本給農民屬於「集體所有」性質的土地上被人自行建設用於非法銷售的住房,類似很多國家的違建性質,官方已經多次宣布取締,查獲者有可能被拆除或沒收

你就真係好行唔撚送
邊個話2047之後啲樓會收返
咪係
中國鬼得閒理香港咩
最多咪變香港市
樓市一樣gogogo
?????衰咩
5年前買既仲贏緊200萬
10年前就300左右
土共法律你信
黨多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞