重慶大廈食玩買攻略

1481 回覆
4012 Like 20 Dislike
Thx bro
我見到係post間店舖名估到係, 反而見其他雜貨店無標明賣mango lassi, mango juice就有
#cooking#有埋set揀, 反而上層咖哩餐廳就無, 似乎多數散叫
幾錢?
羊肉 masala 65
garlic paratha 25
如果set就60-70左右
sorry 羊肉masala係60
個咖哩masala 辣唔辣
我接受到, 辣度比譚仔中辣輕手少少
利申: 食到vindaloo
Vindaloo 好Q辣架

利申:屋企係印度華僑
其實都係比譚仔大辣辣少少, 其實佢嘅辣係好味過四川嘅辣, 起碼辣得黎香料味有層次感而唔係一味死辣
我都想試吓,但唔食得辣了(有濕疹)
好在印度少辣/唔辣嘅菜式都有好多選擇
最鍾意食Butter chicken + Roti

甜品食粒Soan Papdi
butter chicken好似喺英國都好出名, paratha有啲似食油酥餅, 好香口
呢個組合無得輸

唔知英國版嘅咖哩係點嘅呢

聽聞已成為國民美食
國民美食應該係chicken tikka masala, 記得以前怡東酒店未拆前, 偶然會幫襯dickens bar嘅咖哩自助餐
我都有食過丫,啲咖哩好撚正
今年有唔少屬於美好時代嘅事物消失, 而且發生好多唔開心事件, 將來會永遠記得呢一年
怡東酒店啲咖哩 果時間唔中都有去Dicken’s Bar架

係丫,今年真係好多唔開心事件,搞到大家都好沮喪
係,我都搵得好辛苦,好彩遇到個廣東話超流利的印度裔叔叔,應該係間店老闆
我四月曾經喺律敦治醫院留醫, 就得病房窗口望出去見到拆卸中嘅友邦保險大廈, 當時已經感慨97前嘅回憶以及建築可以無聲無息消失2個月之後就發生一連串反送中事件, 其後發展成點相信大家都歷歷在目
留醫巴打冇事嗎?

有好多97前嘅建築都被拆荔園、皇后碼頭⋯⋯好多都係細個啲回憶

反而多咗好多新起嘅建築物外觀,成條蛇咁,睇落好唔舒服,好似食咗香港咁
因為麻疹留醫幾日, 依家好番有心

其實唔止荔園皇后馬頭, 唔少五六十年代落成嘅商廈都好有簡約實用得黎亦有美感, 例如萬宜大廈以及今年拆卸嘅德成大廈。反觀依家建築玻璃外牆無特色係一回事, 最弊發展商為左節省成本以低價招攬大陸承建商入標, 質素可靠性不禁令人懷疑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞