[NS] 牧場物語:重聚礦石鎮 #6

1001 回覆
8 Like 4 Dislike

請盡量用不推文回覆

Q&A
1. 邊度拎魚竿? 身上留空位去海邊小屋
2. 點放低木石資材? 家中左上櫃
3. 斧頭之類點拎? 家中右下角櫃
4. 一開始點賺錢? 種蘿蔔先啦,之後賽馬賺第一桶金,儲錢夏天種菠蘿

Q&A
5. 詛咒工具使唔使全秘銀先刷到? 唔使,有巴打全1lv工具都刷到
6. 牧草究竟係點種? 擺一舊喺未耕過嘅田度,四周圍有位無嘢阻住佢就會自己繼續生,但係唔好一開始就放牛出去食,食哂全部就唔會繼續生

賭馬攻略
首先大家計下自己需要幾多馬票:
如果你得細袋(Total 16格),假設你想填滿哂個袋,你會最少需要16 x 9 x 18 = 2592張票
如果你有大袋(Total 24格),最少需要24 x 9 x 18 = 3888張票
如果你仲想買其他野,例如力之果實,你就自己加需要既票數落去
一張馬票50蚊,如果你有5000蚊,你就會買到100張
然後將你需要既票數除返你買到嘅票數就係你需要S/L到嘅賠率
假設你要2592張馬票,你有5000蚊,你所需要既賠率就係2592/(5000/50) = 25.92,換然之你就要26倍嘅賠率啲馬票先夠你用

S/L方法
S/L方法嘅概念係Load出一個滿意嘅賠率表,而唔係一味剩係Load同一場馬Load到贏
我見有啲人Load左幾粒鐘都贏唔到,係因為你係同緊人地隻一倍兩倍大熱鬥啊,Load到瞓著都未贏啦
我地嘅目標係Load到一個好既賠率表,就好似呢張咁:

隻隻馬都係十幾倍個贏既機率咪高好多囉
重點係,S/L賠率表快過你就咁S/L同一場馬好多次

我地既目標係要Load到一個齊集以下兩個條件既賠率表,咁你贏既機會就會高好多:
1:每隻馬最低賠率全部大過15(大約咁上下啦)
2:最少有一隻馬嘅賠率 >= 你要既賠率

當你Load到呢個賠率表之後,應該不出三五次你就會贏到

S/L方法我建議有兩種:
方法一:
1. 18號10點喺廣場入口前Save
2. 入去第一場賠率唔需要理會(因為固定左)
3. 第二場如果賠率表滿意就All in(跳到5),唔滿意就唔落Bet
4. 第三場如果見到有你需要既賠率就All in,橫掂係最後一場
5. 如果贏就恭喜你,輸就行出場地,返到房就Load返個Save,跳到1

方法二(交緊青瓜嘅你,呢個方法會好辛苦):
1. 16號臨瞓前Save(Save 1)
2. 如果唔洗交青瓜/做其他緊要野,17號起身直接瞓返落床
2.5. 如果要交青瓜/做其他野就做完返去瞓
3. 18號10點喺廣場入口前Save(Save 2)
4. 第一場如果賠率表滿意就跳到5,如果唔係就熄Game,Load Save 1
5. 如果贏就恭喜你,輸就熄Game,Load Save 2(跳去4)

寵物入手方法
1. 扔30日野落女神個湖到
2.然後星期3(一定要好天)朝早出門口就會有個肥佬黎搵你。每個星期3都會在宿屋妹小蘭樓上最埋面間房到擺檔賣野。
3. 每個月15號PM12:30-05:50在廣場擺檔賣寵物
誤中1001。 新手無template唔識開
LM
S/L 1次all in就搞掂
9/23/25/13,都估到佢開23架啦
宿妹我婆lm
好求其咁整合咗少少多人問嘅問題,下次搵人再加返上去

Q&A
Q: 有無話點樣放羊同雞岀去?
A: 出面有個鈴 搖咗就會出黎 晚上八點會動物會自己跑翻入去

Q: 廚具點買?
A: 今集無咗電視購物,你第一次擴建間屋有廚房之後雜貨鋪老細過一排會寄信同你講有新廚具賣

其他重點:
1. 掘磺回體整咖喱烏龍麵,回60心,成本都係100蚊,全部都可以喺雜貨鋪買

2. 詛咒工具解咒條件:
魚杆 斧頭: 用50次
錘仔 鐮刀: 連續裝備5日
水壺 鋤頭: 去教堂搵神父卸下詛咒工具5次 (教堂左邊間房,逢星期一、三 下午一點開)

3. 今集無咗竹筐,轉咗加大背包
想求埋上個post絲打貼既青之羽毛入手法搵唔返,而家過哂黑紫藍黃心event冇哂下文
舊版好似橙心先有 仲要有哂大床之類
有冇人知露營女 橙心事件點觸發
大家都玩得好快
慢玩撚啱啱出去發夢前先跑完馬場物語

19倍 七千幾蚊
冇買力果,好似都只係夠買下牛同擴建
資材好貴

然後on99唔記得要祝福曬先有賢者
跑馬日前掘撚左落60層

等緊狗仔貓仔歸隊
轉貼搬運

大家,有個幾好刷嘅方法,但考眼力
Source:
https://m.gamer.com.tw/forum/C.php?bsn=1405&snA=24737

程序
1.連續送十幾日金礦比霍安
2.達至一定好感度,佢會同你講可以玩猜蘋果(每日無限制次數)
3.每次玩收100蚊,每次答啱晒就送一朵迷之花
4.如果想媾女神就自己儲10朵,送夠10朵比女神會送女神之花比你
5.迷之花出唔到貨,要賣返比霍安 (值79000-87000)

猜蘋果攻略如下:
左同中間調就叫1
右同中間調就叫2
左右調就叫3
蘋果個名就以S H A(每個蘋果嘅第一個英文字)做記認
小提示:
每答啱一次,下一次嘅換位速度會越快
記頭4個換位同最尾一下換位就夠
同埋賣花比霍花果陣如果想刷最高價,就出一出門口再入返去

咁綜合咁多個combination同推算,結果如下

我刷左3個鐘都係得14倍
證明我真係無賭仔運
想起有大床既大屋,其實係咪冇乜可能靠自己儲到幾百舊木同石材返黎係咪點都要同木工佬大手買入
有無人知釣魚果粒力之果實用祝福杆儲5格氣釣唔釣到?
因為舊攻略話一定要秘銀
依家枝杆係銅 要升上秘銀真係想死
唔買木石有排都唔洗升 局買
可以係室內揮竿照升經
我試過係室內狂用 啲經唔係好郁咁
依家普通杆(可升銅但未升), 240體揮晒都好似升得3-5%左右
係咪升咗銅會多啲經?
舊版有紅豆
仲好賺過番薯
幾錢粒 幾耐收獲?

番薯7日
紅豆10日
之後都係每兩日收一次
但係紅豆單價高d
我係咪中左bug 永遠見唔到旅館賣水個老闆 有次狂飲佢水 之後就消失左
唔小心笑左
新版整野食係咪一定要有食譜先整得
拿著數唔好攞太盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞