【實用】如果你不幸被捕,你需要踢保

522 回覆
1919 Like 3 Dislike
電話呢? 要等佢搜集完證據先有機會攞返。

即係永世無得拎返部電話?
極有用,推呀
無 佢會等到完左案件先比番你
等番1-2年先諗
同埋好多時你會見到d狗踩爛哂d電話證物 所以唔好預拎番
Push
pish
有用 推
咁不如直接坐爆48小時啦...

1. 本身班狗已經要你坐3,40個鐘
2. 可以要求去醫院 (當然演技要夠否則狗唔會幫你)
3. 沒收嘅野全部歸還
4. 唔洗煩保釋同踢保
作為保釋中嘅人,我引述返律師嘅講法

踢保有2個結果,就係告同唔告

告嘅話其實唔代表要有料告,
可以係警方玩嘢,
因為警察可以帶你去提堂,
之後排期再審,
但之後嘅保釋就會由法院批出,
大部分都會帶有條件,
例如宵禁,禁止離境

但留意返,唔告唔代表close file,
警方仍然可以喺日後搵夠料再告返你

除非你同律師傾過,
覺得你個case肯定係冇位入到,
否則都唔建議踢,
因為警方絕對有方法同你慢慢玩
push
Pish!
I SEE...有人發夢就夢到 夜晚8~9點CALL 凌晨1~2點見到律師

因為聽民陣個邊佢地D律師係會睇到 民陣 / 民權 / 星火 佢地呢3個各自既LIST,但就無提到612。所以可能你識人係報左612 + 上面3間其中1間。所以變左雙重保障。
無錯 都再quote返前幾頁我講既野 因為P牌推唔到POST
所以MAKE SURE大家知多D

好多人話坐足48, 拒絕保釋。但並非個個情況都啱。
保釋既作用其實比班狗buy time去搜證,不過48小時就踢分分鐘中伏

律師認為雖然舉證係由控方做,但佢地可能會逼住要告你&翌日提堂。因為佢地既起跑線已經有一隊狂暴/畜龍做人證砌9你。
所以48小時個次唔好踢,你先返屋企,幫手搵片/證人,起碼自己都有籌碼先。
你48小時就踢既話,基本上你都未清楚佢地手上有幾多料,你自己亦無時間搵料,唔抵玩。

幾時踢好?
1) 證據薄弱既case
真係無啦啦比人捉/乜9都無做/純粹鬧下佢/街邊被搜到gear 等等根本好小既事, 佢好難證明到你犯事既情況

2) 續左1~3次保先踢
唔計第4X小時比你走個次, 講緊4星期後報到既次數
續1,2次係試下佢地夠唔夠料。因為隔左成1~3個月都無起訴/正式拉你,證明佢真係好少料。咁呢D時候踢就最好

3) 報到個時叫踢保非明智
呢樣好壞參半。某D律師認為咁樣突襲佢地, 佢地費事煩admin野就好易比你成功踢。但亦有律師認為如果佢地真係玩野, 逼到佢地, 會變成送頭。因為佢地係可以即時話拘捕你,你就要再坐48小時, 到時先可能比你踢/甚至拒絕比你踢。所以律師亦建議搵律師去信狗署, 事前通知踢保, 探下口風。
天水圍少女啱啱成功踢保左,有少少野想分享
https://lih.kg/1597946
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞