【實用】如果你不幸被捕,你需要踢保

522 回覆
1919 Like 3 Dislike
咩係踢保

如果你被捕,警方有權拘留你最多48小時,警方需搜集足夠證據,才能帶疑犯上法庭,
如果警方在48小時內搜集不到足夠證據,警方需讓被補者保釋,或48小時坐爆

保釋後需踢保

保釋後一個月或兩個星期,你需要返警局延續擔保,但你唔好咁做,你需要踢保,
到警局後,你需要同警察講:我攞住擔保紙翻嚟,我唔再擔保,麻煩你幫我取消擔保,俾翻個保釋金我。』
若警察游說你續保,你要堅持同佢講取消擔保,如果你有證據,就帶我上法庭啦。

點解要踢保

因為警察太忙,佢哋CID拉你翻去,冇足夠證據告你,就算上到法庭,法官會話根本冇足夠證據。

注意事項

警察會兇你:『如果你下個月不回來續保,我會當你棄保,會出通緝令通緝你!』

當佢咁講,你可以答:『我唔會一個月後唔返嚟,我今日解決今日嘅事,今日就返嚟,所以我冇棄保潛逃,我返嚟係踢保,如果你一個月後夠證據,就拉我上法庭啦。同埋我踢咗保,你隨時都可以拉我上法庭啦,係咪先。』

咁警察拉咗你,gear可唔可以攞返?係唔得嘅。電話呢? 要等佢搜集完證據先有機會攞返。
警察拉你嘅時侯,會問你俾唔俾佢上你屋企搜屋,你一定要話唔俾,因為如果你俾佢去搜,佢就連問法庭攞搜查令都不需要,同埋佢搜屋,一定要你同佢一齊先搜到

你可以打去呢個電話問更詳細嘅踢保過程。

以上我係聽快必講,完整片段可以上翻佢個fb page 聽翻。

https://www.facebook.com/peoplespower/videos/411568722874643/UzpfSTEwMDAwODQxMjg4OTA1OTpWSzoyMzUxNDYzODQ4NDM3MDYz/?fref=nf
幫手推推 唔該
pish
幫手推
Push
其實續保本身有咩用?
百害而無一利嘅
推爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞