【實用】如果你不幸被捕,你需要踢保

522 回覆
1919 Like 3 Dislike
踢保踢保
push
推啊 推撚爆
都要佢畏你入醫院先得㗎
thx bro
咁而家呢個時勢班狗應該都係點都塔夠你四十幾個鐘,巴打建議拒絕保釋定踢保
Push
有用post,幫推
Push
好多人話坐足48, 拒絕保釋。但並非個個情況都啱。
保釋既作用其實比班狗buy time去搜證,不過48小時就踢分分鐘中伏

律師認為雖然舉證係由控方做,但佢地可能會逼住要告你&翌日提堂。因為佢地既起跑線已經有一隊狂暴/畜龍做人證砌9你。
所以48小時個次唔好踢,你先返屋企,幫手搵片/證人,起碼自己都有籌碼先。
你48小時就踢既話,基本上你都未清楚佢地手上有幾多料,你自己亦無時間搵料,唔抵玩。

幾時踢好?
1) 證據薄弱既case
真係無啦啦比人捉/乜9都無做/純粹鬧下佢/街邊被搜到gear 等等根本好小既事, 佢好難證明到你犯事既情況

2) 續左1~3次保先踢
唔計第4X小時比你走個次, 講緊4星期後報到既次數
續1,2次係試下佢地夠唔夠料。因為隔左成1~3個月都無起訴/正式拉你,證明佢真係好少料。咁呢D時候踢就最好

3) 報到個時叫踢保非明智
呢樣好壞參半。某D律師認為咁樣突襲佢地, 佢地費事煩admin野就好易比你成功踢。但亦有律師認為如果佢地真係玩野, 逼到佢地, 會變成送頭。因為佢地係可以即時話拘捕你,你就要再坐48小時, 到時先可能比你踢/甚至拒絕比你踢。所以律師亦建議搵律師去信狗署, 事前通知踢保, 探下口風。

[被捕後須知] 踢保 & 搜屋,附律師意見
https://lihkg.com/thread/1664413/page/1
好多人話坐足48, 拒絕保釋。但並非個個情況都啱。
保釋既作用其實比班狗buy time去搜證,不過48小時就踢分分鐘中伏

律師認為雖然舉證係由控方做,但佢地可能會逼住要告你&翌日提堂。因為佢地既起跑線已經有一隊狂暴/畜龍做人證砌9你。
所以48小時個次唔好踢,你先返屋企,幫手搵片/證人,起碼自己都有籌碼先。
你48小時就踢既話,基本上你都未清楚佢地手上有幾多料,你自己亦無時間搵料,唔抵玩。

幾時踢好?
1) 證據薄弱既case
真係無啦啦比人捉/乜9都無做/純粹鬧下佢/街邊被搜到gear 等等根本好小既事, 佢好難證明到你犯事既情況

2) 續左1~3次保先踢
唔計第4X小時比你走個次, 講緊4星期後報到既次數
續1,2次係試下佢地夠唔夠料。因為隔左成1~3個月都無起訴/正式拉你,證明佢真係好少料。咁呢D時候踢就最好

3) 報到個時叫踢保非明智
呢樣好壞參半。某D律師認為咁樣突襲佢地, 佢地費事煩admin野就好易比你成功踢。但亦有律師認為如果佢地真係玩野, 逼到佢地, 會變成送頭。因為佢地係可以即時話拘捕你,你就要再坐48小時, 到時先可能比你踢/甚至拒絕比你踢。所以律師亦建議搵律師去信狗署, 事前通知踢保, 探下口風。

幫手推, P牌推唔到 唔好亂踢
[被捕後須知] 踢保 & 搜屋,附律師意見
https://lihkg.com/thread/1664413/page/1
特別係去醫院坐48小時既手足要留意

律師都話, 佢地逼住告你帶你上庭 班狗會可能話因為你傷勢問題唔適合上庭,要求押後。咁其實同保釋比佢地buy time無撚分別。所以坐48小時個次唔好踢住
搜屋

好多時你坐緊48小時佢就會問你拎屋企地址

可能會同你講用黎搜屋/其他用途

但一開始打死都咪撚講地址

佢要查佢一定查到, 但你唔好主動講。

如果話要你地址先比保釋都要小心,一係你到第4X小時 就完個時先比,一係就先問律師意見。

你愈遲比地址愈著數
因為4X小時後你出左黎,佢有你地址都無咁快搜屋

你出左去先再搜你屋其實都無咩用, 所以分分鐘唔搜 慳返

1) 你出完去 on9既都會掉哂d gear,可疑野同移走電腦啦, 可以搜到d乜

2) 班狗又要做一堆ADMIN野, 又要通知其他狗幫手, 又要通知你,etc

所以坐到第4X小時, 佢地話要你地址用黎保釋, 個時先比地址就最安全
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞