陳同佳返台自首絕對係伏

259 回覆
1679 Like 90 Dislike
我擔心緊係用政府名義送過去
因為依家係條仆佳去信林鄭自首
係直接關政府部門事

如果用政府資源送佢走 such like警察陪同
送完佢返台灣 而台灣又收人
之後林鄭再話《逃條》只適用於自首犯人呢?

咁係exact7ly同依家送佢走一樣
由呢個“先例“可以引起好大問題

他日警察先拉人
之後求其整份文件就話犯人通知咗香港警察
就送佢返大陸 過左境就係神仙
惡過你新屋嶺都仲得
叫政府安排已經夠奇怪
好肯定佢一入境就有人招呼佢
安咩排
跟本就強迫,
自乜願
點解要去信林鄭
直接入境台灣就得
個犯會自首就唔係逃犯啦
不過似乎都有咁既可能
咁咪証明到之前幾個月送中係借D2搵陳生推囉
緊急法改逃犯條例?
WFC
而家戰鬥既層面都唔係港共所謂既法律
而係佢統治既合法性
管牧係政協黎
WFC
係咪叫林鄭探路,睇吓有冇數講
講緊係佢係香港嗰時
入境一定被人拉就緊架啦
問題出係佢用咩形式入境

講緊政府安排佢係香港時作為犯身身份由香港警察送佢去台灣

咁講會唔會清楚啲
現家台灣都唔夠膽貿然收陳同佳,會牽涉兩岸四地既政治風波。

簡單講,因為無引渡條例,如果陳同佳返台灣被拉,佢唔算係自首,會判返逃犯身分;但佢行動上係自首。
台灣法律上,佢係投案,唔算自首
不過台灣都冇講肯唔肯咁樣批佢入境?
應該做唔到,首先如果無溝通好佢應該上唔到機
睇返啲報道話牧師叫佢返台自首
老實講 我覺得個牧師先最鬼

姐係用正常人角度諗下
你可以選擇坐監(or死刑)同咩事都冇照生活
你又會選擇去坐監 但又要同特首講條件?
咁好唔合理
你話陳同佳突然信主覺得自己有罪

邊個信
佢係一個殺人嘅仆街
但佢唔係搞成香港咁嘅仆街
呢條友去邊都死
咁你想點?
阻止佢自首?
佢都冇其他選擇啦。又去唔到第度。出街又實畀人打死。
如果佢係由自己出錢返去就係
但如果係保安局出錢送佢走(去信林鄭 政府處理)
台灣當然會只當逃犯處理
但香港政府/林鄭會因為用咗政府資源而講到件事係香港政府送佢走而唔係佢自願去
which means往後只要係有人去信香港政府/警察自首 政府就會送你走
但人地國家俾唔俾你入境同入境時會唔會拉就人地國家問題
香港政府唔會理 人地唔收犯人再算
重點係他國犯人在港處理方法

某程度上咁樣唔可以話係逃條
因為逃條係同他國達成協議
而依家政府想做既只係用政府名義送佢走
佢之後會點就唔理

係佢自己出錢 完全唔理會定係會由政府“協助“佢返去
兩件會完全唔同
一個係無監督監管情況下 一個係政府協助下
政府部門協助 即係警察都可以參與協助行動 例護送上機 捉犯之類

我唔知你明唔明我想講咩 1999
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞