[CTF] 召IT JJ一齊玩CTF

141 回覆
5 Like 0 Dislike
話說有位巴打上個月係 twitter pm 左我地,覆完之後仲未見到藍 tick
依家睇返個 account 已經唔見埋
如果巴打仲有興趣既話開返個 account 睇 pm 啦
師兄仲有無玩搵唔到team
做開pentest 有冇得一齊玩
pentest番工唔忙咩

樓上twitter link巴打我見仲有玩緊

我就入左番工温書考cert輪迴
剛考完 好得閒
我都啱啱考完
但市道好似嘛嘛地揾工
想再考
巴打考啲咩
考完oscp
1516緊下一張考咩好
其實唔太知自己之後想做咩

之前blackfri有優惠報左CRTE bootcamp,一月尾先開始

你呢
剛拎到OSCE3 諗緊會唔會讀人見人愛車見車載既CISSP
或者讀OSMR mac 機hacking 好似好吸引
之後想轉做 management 嘅話應該要考下

你係公司比定自費
一半一半 ,唔係一take pass基本上要自己份糧食左佢
姐係fail左就自費咁?
唔可以偷雞自己比retake過左先claim
如你所知,OSXX個考試咪course + exam 既,我公司只係可以claim exam個份,同你拆開計
唔係1500有一次 exam attempt咩
定你改制前就考左
係呀,咁點計個考試錢呢,HR就會用re-exam要幾錢去計
自己體驗係有好啲既感覺既 佢地每4個月加一部新env未必抽中既
咁其實好少咋喎
pen test都claim得咁少
睇嚟我都係準備去自費了
香港行頭冇啲compliance 個啲咁好
其實係,我聽大部分人都係話跟住material做,做埋extra mile你明,考試唔算係勁難? (general OSEP, web300, OSED)

我淨係考過oscp,但感覺就唔難,係範圍好廣咁
睇你本身係叻邊樣,我本身係programming 出身,OSWE對我黎講勁易(但好多人話好難)
而OSEP係唯一我做足48個鐘冇瞓先合格
OSED如果係考第一次會覺得好難(好彩我都係考左一次),我認為第二次係一定會合格

當佢地係OSCP 既專科咁諗其實就差不多
係咪去到美國做 好吸引
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞