[CTF] 召IT JJ一齊玩CTF

141 回覆
5 Like 0 Dislike
想一班人一齊玩下討論下CTF
一齊玩完互相share knowledge會比自己進步快好多, 都冇咁易放棄
就算自己做緊算係security既工, 身邊都唔多朋友有興趣, 頂多玩兩下就算
希望各位有IT底既朋友仔一齊玩一齊討論, 有一班人既再諗開個tg group, 玩熟左既大家第時有機會可以組下參加活動

大家可以分享下平時自己去開咩網

呢個係google出既, 2019新update左
https://capturetheflag.withgoogle.com/#beginners/
係咪太夜開PO冇人
推一推先
再推推推
冇時間玩
leave name, no time.
幾有趣 有機會玩下
見好多巴打都話冇時間玩
true, 呢啲真係for啲多時間既人玩
我有興趣,但返工好忙
利申: 廢j一個,最近玩過下picoCTF
個人野黎?

CMU出喎
係呀,自己一個玩,玩到5千幾分之後都冇乜時間玩
個比賽完咗但啲題目都仲係到,新手可以入去玩下學下唔同類型既題目
學生果陣都有玩
但一番工就停左了
根本攰到唔想再搞其他野
話說你地返工係咪都係做返cyber security個行?
只係cyber security嘅其中一瓣
有啲冰山一角嘅感覺
香港人
感覺上cyber security係香港都係做product/solution偏多,真正做pen test個啲好似好少又難入
你比我打完leetcode先
而家年紀輕輕已經見禿,如果做pen test應該會光頭
但有興趣
打緊邊範?
algorithm?
err,tree嗰D,仲唔係好熟
wt about recursion?
當時見到果時覺得超神奇
同人問邊個發明冷氣個感覺一樣
聽人講香港d pen test 好輕鬆 用現成tools 就搞掂
不過真係好難入行 唔會請無經驗嘅人 所以完全無諗過會入到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞