[CTF] 召IT JJ一齊玩CTF

141 回覆
5 Like 0 Dislike
好似有隻叫咩nessus
vulnerability scan
極多人用

學下學下玩下玩下有機嘅
btw你個名未揾到工?
多謝關心
原本想入u讀書 因為無offer 依家走左去撈system/infra 果類嘅工
nessus 收好撚貴 唔係公司買正常人玩唔起
可以睇下openvas 呢d唔洗錢嘅scanner
當時?你講讀緊U果陣??其實我無咩感覺

IT入面最觸動到我嘅反而係DevOps
ching 做緊邊行
想玩 不過好似無從入手咁
htb 啲easy box 都有啲吃力 玩到
htb有啲easy都幾難呀
不過有時係睇你咁啱識唔識果瓣

跟下啲tutorial/youtube起手都唔錯呀

有時啲tools聽都未聽過,第一次唔識用正常

所以我開post原意係group到幾個人嘅話得閒玩完一個,學到啲咩tools嘅可以簡單share下基本用途

有時你要睇一大堆doc先知原來佢係有咩用
例如可以試用binwalk睇一個file,睇下佢入邊有冇收埋啲隱藏subfile
又有啲係掃一張相,睇下有冇string
算係security,做monitor多
冇乜事幹時都幾得閒
方唔方便tg傾
想問啲career野
其實我都入世唔算深

added
係咪ACM 果類既野黎?
algo?
problem solving?
唔知咩係acm
都算叫做problem solving嘅
會有少少題目有algorithm ,但好少
有crypto, web果啲
小弟有玩,不過通常都係單機玩多(除左打香港比賽個陣)
每次打街外既CTF,都打到心靈受創
次次見到外面既人都好勁,自己都想變到佢地咁
不過都好似搵唔到人一齊變強咁

btw,如果社群既話,香港好似有HKCTF,不過呢個group好少人真係正式打過外面既比賽
擺個hello world 入去都搵唔返果隻
咁算唔算有玩
嘩屌 竟然有人問CTF
唔係ACM CTF同security相關 多數都係web pwn RE crypto forensic 呢幾類
[實用] 香城online防具升級詳細篇

近呢一個月,我見到多左好多新入香城online嘅玩家,勇武/和理非都有好多工作做,鑑於有好多人唔知點配搭防具,眼見好多手足都只用貴價6092X,除左冇必要之外仲晒左好多錢,故此我係度再講一次點去配合適的防具。

防毒面具:
中後/後防(物資站/噴漆師/文宣組/美化工程組/網上資訊組)
首選最合符經濟效益
包括單咀
3200/HF-52+3311K-55
一set最平100港幣有找
雙咀:
6200+6001/6003/6005(6005唔需要特登買,成本價貴)+5n11/5p71(唔建議5p71,如果要嘅不如買502再搭P100綿抵啲)+501蓋
例如:6200+6001CN+5n11+501 我見100已經有一set
而且 就算唔用5n11同501蓋 都ok 6001CN一對最平$30,我見$50通常都有
6003貴少少 $70成平價(睇你有冇運見到)
以上都可以頂到TG,但記得聞到味要即換

想了解更多快啲入去連登睇啦😛
...
防毒面具篇完
https://lih.kg/1666931
巴打唔係好明
你係指hello world program都搵唔到支flag個D?
我直頭純粹單機玩only, 就係身邊冇人玩先想話上黎問下
有香港比賽嘅話可以share下,想睇下都好,參加就未必住
巴打見到你2017年個script test post
有冇玩左兩年,而家進步如何
要返工 不了 成年冇玩CTF
多數半夜開始 點玩
唔一定要參加比賽嫁姐

不過明嘅有時翻工就真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞