Pixel 4失google photo原檔無限空間福利,iPhone用家卻可以盡情享受

72 回覆
13 Like 1 Dislike
exact7ly
同icloud根本無可比性
Google drive可sync可唔sync, sync都可以只揀一個folder黎sync

icloud無得你揀唔sync
隔離post笑到我肚痛
Google photo清相原來要手動del
Google drive原來同icloud一樣同步用?
Gmail純online嘅郵件服務同icloud有咩關係

icloud用雲端技術做多裝置同步,所以同步先叫雲端
Google drive叫雲端硬碟一定呃咗大家好多年,居然唔係同步緊電腦嘅檔案
拿 我本身想講”雲端”同埋backup服務嘅分別嘅

high level啲咁講 喺雲端del完嘅嘢咁喺所有device 無論你用browser定係用檔案總管到睇都係會消失(技術上唔同 但喺意義上都叫做係sync across all devices) 所以Gmail同Google Drive都會歸類做雲端
backup嘅分別就係del左都好 咁都會仲有份copy喺到

當然你都可以拗backup上雲端都係雲端之類 我唔想同你拗terminology嘢再講落去冇意思 成件事越講越蠢

Btw. 其實iCloud Drive同Google Drive咪又係做緊差唔多嘢 分別係Google Drive通常係用browser黎開
但Google最後咪又係想做到iCloud咁integrate落個OS到 望下android同埋chromeos啦

真係好on9

雲端high level係要裝置同步?你個科技盲自己定義嫁?

雲端運算最終目標係依靠網絡運算,本地端只係輸入同顯示,相當於remote control緊

例如:雲端遊戲,所需嘅cpu gpu全部由遠端電腦運算,你本地電腦只係輸入鍵盤滑鼠操作資訊,同埋播放返個遊戲畫面出嚟

雲端storage最終目標係本地端冇晒HDD SSD等儲存空間,直接由雲端storage透過網絡傳送到本地裝置度,你居然話high level係所有裝置同步儲存
隔離post笑到我肚痛
Google photo清相原來要手動del
Google drive原來同icloud一樣同步用?
Gmail純online嘅郵件服務同icloud有咩關係

icloud用雲端技術做多裝置同步,所以同步先叫雲端
Google drive叫雲端硬碟一定呃咗大家好多年,居然唔係同步緊電腦嘅檔案
拿 我本身想講”雲端”同埋backup服務嘅分別嘅

high level啲咁講 喺雲端del完嘅嘢咁喺所有device 無論你用browser定係用檔案總管到睇都係會消失(技術上唔同 但喺意義上都叫做係sync across all devices) 所以Gmail同Google Drive都會歸類做雲端
backup嘅分別就係del左都好 咁都會仲有份copy喺到

當然你都可以拗backup上雲端都係雲端之類 我唔想同你拗terminology嘢再講落去冇意思 成件事越講越蠢

Btw. 其實iCloud Drive同Google Drive咪又係做緊差唔多嘢 分別係Google Drive通常係用browser黎開
但Google最後咪又係想做到iCloud咁integrate落個OS到 望下android同埋chromeos啦

真係好on9

雲端high level係要裝置同步?你個科技盲自己定義嫁?

雲端運算最終目標係依靠網絡運算,本地端只係輸入同顯示,相當於remote control緊

例如:雲端遊戲,所需嘅cpu gpu全部由遠端電腦運算,你本地電腦只係輸入鍵盤滑鼠操作資訊,同埋播放返個遊戲畫面出嚟

雲端storage最終目標係本地端冇晒HDD SSD等儲存空間,直接由雲端storage透過網絡傳送到本地裝置度,你居然話high level係所有裝置同步儲存

明明係你自己將backup講到唔係雲端,夾硬變成我拗緊backup都係雲端
我都係兩樣都有用
就算而家電話轉埋會都仲俾緊8蚊
不過跨平台(我有齊windows, iOS, MacOS同android)用就真係Google drive 方便勁多
是但啦 你鍾意點就點
我都係咁話冇衝突

同你拗幾耐都係曬時間冇討論意義
冇人同你用技術黎解釋
知唔知咩叫high level角度?
點樣冇衝突呀?你中英文夾雜到自己講緊乜都唔知?

上一個回覆明明講icloud有同步功能先叫雲端,google drive只係備份工具

下一個回覆變咗你只係配合返大家,所以叫google drive做雲端?
我記得可以原檔download
計你google drive位嗰隻咪可以
但係可以點修復先
轉返做jpeg仲嘥位
我幾好奇佢可以點改,Google都冇講到「修復」方案
佢轉格式又嘥時間又會佔更多空間,真係幾無解
想問如果我Google ac係學校unlimited storage, 咁我用google photo係咪揀original無壓縮相都係無限storage?
同google drive計埋一齊
題外話想問一句,點樣可以down晒google photo啲相落手機
好心google轉用HEIF再一齊提高解像度限制啦屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞