Pixel 4失google photo原檔無限空間福利,iPhone用家卻可以盡情享受

72 回覆
13 Like 1 Dislike
其實透過 Google Photos 線上相簿功能已經推出很久了,已經很多人下載使用,不過要有無限儲存空間,得要在 Google 相簿內設定以較小容量、壓縮過後的「高畫質影像」儲存才行,倘若是想要用原檔上傳,就會佔掉自己 Google 帳號內的空間,或是用 Google 自己的 Pixel 手機才享有無限空間原檔上傳的福利(不過在今年的 Pixel 4 手機也砍掉了)。

iPhone 新 HEIF 格式 賺到
但 Google Photos 原檔無限上傳的福利,在今年的 iPhone 11/11 Pro 上面反而能用,原因在於 iPhone 11 的 HEIF/HEIC 照片格式,影像大小比 Google Photos 自己壓縮的還小,所以在 iPhone 上傳 Google Photos 進行備份的時候,Google 並不會對其做壓縮,反而保留了原檔畫質,iPhone 的使用者,只要在「設定」->「相機」->「格式」裡設定成「高效率」,就能達成。

可以發現即便在「高畫質」設定下上傳到 Google Photos,仍然保留原本 iPhone 11 Pro Max 的相片檔案大小
可以發現即便在「高畫質」設定下上傳到 Google Photos,仍然保留原本 iPhone 11 Pro Max 的相片檔案大小
唔關HEIF 事,人地講明1600 萬像素以下唔會壓縮
16mp以下都會照壓
唔信你up張16mp以下相上去 再down返落嚟睇下個hash/file size
雖然要聞相先聞得出分別
Heif唔壓只係因為本身已經好低 壓唔到再低
Twitter係每日必做的任務
禁兩個制都懶
快啲同我retweet哂去!

今日國際新聞關香港或者抵制中國事的有:
Dior (向中國道歉,承認台灣係中國)

Blizzard(共雪禁左美國大學隊賽半年,原因係美國大學隊支持Free Hong Kong)

Dreamwork(動畫畫九段線,畫出大部分的南海係屬於中國,菲律賓嚴重抗議,荷蘭海牙仲裁已經響2016裁定九段線違反聯合國國際公約,所以Dreamwork 奶共奶到洗緊細路腦!

nba (Lebron James 鬧Morey咩都唔知就亂tweet,大家可以提出任何人都唔應該響普世價值上助紂為虐、自我審查!)

如果你響twitter大海中唔知retweet咩好
twitter 組整左個bot
https://t.me/TwitterHelpBot

你入 /task2
就可以搵到以上的新聞

Retweet 加 cm !

記得每日做!

另外

你入 /task1

就可以見到人權法新聞同議員的tweet

記得多謝埋人啦
Apple自家產品同服務圍威喂
Google服務打自家產品一巴掌
乜有ios用家唔係用icloud走去用google photo?
why not both
iCloud係同步用,backup還backup

成日見傻仔iPhone唔夠位就去del咗相,後尾先發現icloud都同步del埋
真 試撚過
有啲人唔肯俾$8
加大個容量洗幾錢
成皮野買部機翻黎慳果幾十蚊
加大容量洗幾錢?你指加大icloud定iPhone 容量
icloud
iPhone 容量爆咗你加大icloud有咩用
咪就係講緊你得icloud容量大
然後手機冇位del野
會del買icloud上面既野
手機DEL=ICLOUD DEL
咁我ICLOUD 幾大有咩意思
睇錯
大撚把
icloud 咁唔user friendly
真係無用過
手機storage夠
icloud 又夠
0煩惱
唔係storage夠唔夠問題
係好唔好用既問題
當年whatsapp收8蚊一年成班都唔俾啦
真 係我唔識用定點
買大iCloud 有咩用
所以我用google 唔使驚del走咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞