Pixel 4失google photo原檔無限空間福利,iPhone用家卻可以盡情享受

72 回覆
13 Like 1 Dislike
如果兩邊容量都夠你係咩都唔洗做嫁喎
我想問icloud個所謂backup係一定要同iphone同步?咁即係冇得用icloud做貨倉嘅角色?咁有咩實用價值,如果有啲嘢唔想留嚮部電話,只係想放icloud係唔得?
大家用法唔同
你講嘅野絕對正確
或者換個角度講
icloud功能對我黎講唔夠用
一樣照壓嘅 不過唔會壓像素咁解 壓其他訊息 例如色彩果d
cls, 點會用iCloud, 又要比錢又唔好用
可以
但要放入 shared album
唔壓放上再壓同原本壓左再放上有乜分別?
另外原畫上傳影響係影片 而相影響唔大 高畫質同原畫質差唔多 就算堅持用原畫 8百蚊一年有排你玩
但唔壓既video 幾套4K電影已經打爆
即係買部PIXEL 1 2 3 用黎上傳4K電影平過用NAS
4就唔俾咁玩 變左部機貴左好多
總係覺得iCloud好難用
每個月俾八蚊之後冇再理
其實除左拍片無咩所謂 但無得backup 4k
屌iCloud 係同步,但如果手機唔夠位就淨係會有thumbnail 喺你電話,你要睇相先dl 返落黎
所以bumb 大iCloud 唔使刪相
Load 3-4秒
咪又係壓縮唔係原檔
一樣唔知乜原理黎
icloud 同google photo 都有

why not both
事隔一日又出現
有呀
Google photo好用咁多
識玩一定買64gb iPhone 再打爆iCloud
隔離post笑到我肚痛
Google photo清相原來要手動del
Google drive原來同icloud一樣同步用?
Gmail純online嘅郵件服務同icloud有咩關係

icloud用雲端技術做多裝置同步,所以同步先叫雲端
Google drive叫雲端硬碟一定呃咗大家好多年,居然唔係同步緊電腦嘅檔案
拿 我本身想講”雲端”同埋backup服務嘅分別嘅

high level啲咁講 喺雲端del完嘅嘢咁喺所有device 無論你用browser定係用檔案總管到睇都係會消失(技術上唔同 但喺意義上都叫做係sync across all devices) 所以Gmail同Google Drive都會歸類做雲端
backup嘅分別就係del左都好 咁都會仲有份copy喺到

當然你都可以拗backup上雲端都係雲端之類 我唔想同你拗terminology嘢再講落去冇意思 成件事越講越蠢

Btw. 其實iCloud Drive同Google Drive咪又係做緊差唔多嘢 分別係Google Drive通常係用browser黎開
但Google最後咪又係想做到iCloud咁integrate落個OS到 望下android同埋chromeos啦

真係好on9
隔離post又變成你只係配合返大家,所以叫google drive做雲端?你諗好自己想講咩未?

Google drive唔一定要sync野架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞