[天下一出品]犯罪現場討論區

237 回覆
28 Like 12 Dislike
一、宣萱條線勁無記劇feel,cut左都無影響
二、結尾一on一安排極老套,睇到X左幾聲,然後又係一定估到既器官捐贈
三、卡士其實ok,但故事格局細左d,一間佐敦街坊金鋪損失可以有幾多?連電視劇鐵探都大scale過佢
睇番導演做編劇往績都ok,導今次唔多合格,希望下次(仲有機會掛?)有進步啦
咁唔關間鋪頭入面啲珠寶值幾多錢事既 而係呢單劫案害死左幾條人命 所以先引發到之後既事
差不多全香港演員
正係呢點都值得俾錢入場支持
1. 宣萱作用係讓觀眾了解古生係個咩人,冇咗佢古生人物性格就會好單向

2. 同意最後face off 果場安排係有啲老套, 可能始終因為要大陸審查

3. 打劫scale大唔大其實對故事冇咩影響,套戲賣點亦唔係飛車槍戰
岩岩睇完啲人死撚晒
劇透唔該轉顏色較字大小啦
宣萱都幾無里頭可有可無
岩岩睇完啲人死撚晒

巴打搞笑?係咪講緊同一部戲?
係呀估唔到會甘
古仔想佢立體d,我寧願佢用番古仔個病尼發揮好過,至少應該講下佢個病係點樣尼,又或者可以講下點解佢咁想訓覺好既,而家宣萱同班「老友記」既劇情真係白痴到一個點,角色又推砌

打劫scale大細對故事既合理性會有影響,筆珠寶值幾百萬、幾千萬以至過億,同搶唔搶得過、值唔值得為呢筆錢殺人放火、分三份同分四份有幾大差異等都有關係
佢老人家個場景設計真係好幼稚,好小朋友
我有一刻以為最尾場大戰會係宣萱屋企發生 以為會牽涉到佢同班老人家
現實太唔開心 變咗呢啲情節好離地同童話
有無巴打有本野 想知有D咩睇
無追post去左MCL睇
其實宣萱除咗用嚟增加票房之外
真係無乜用
老友記都唔見到令古仔角色有唔同咗
另外講張繼聰好鐘意貓幫助唔大,如果只係用嚟鋪佢同鸚鵡嘅關係我覺得做多咗
反而兇手真係寫得好flat 無端端因為錢而殺人同合理法化自己殺人我覺得有啲odd , 少咗鋪墊
另外張繼聰由熱血變hea又變返好積極
其實都有少少講唔通

by the way
整體場面係好睇
同埋個故仔都叫有頭有尾睇得明
當然無內地女演員
全港人全港景係睇得最感動最舒服
幾個新世代演員都做得唔錯
顏卓靈好努力擺脫靚妹味
吳肇軒文戲笑戲都好好睇
凌文龍第一次睇
但交足表情

而開場鏡頭同bgm都好正
馮志強同金培達係呢方面嘅合作真係好好
痴線
邊個度呢啲宣傳
我都想睇下
認同師兄對犯罪現場嘅解釋
亦都可以講嗰幾個凶手由當初純粹私了
就因為目到珠寶而動咗貪念
所以犯罪現場其實係動咗歪念嘅腦
不過寫得唔出
最尾係由張繼聰把口講出黎
呢個係最低手嘅做法
但一開場用蟻食蜘蛛黎隱喻個故事 我覺得做得幾好
其實你地做乜
驚劇透用加密法咪得
繼續推冇大陸味既港片
突然間諗⋯無左古生既話香港電影,甚至成個娛樂圈都可以摺埋⋯
會長好堅⋯
會逐漸比大陸吞埋 你諗下依家個啲純港產電影好多都係天下一投資 啲人成日嫌套套戲都係古天樂做主角 我知睇得多係會厭 但佢拍拍埋埋啲錢就係投資係新導演到 先令我地有得睇翠絲 逆流大叔呢啲本土製作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞