做左幾年野重新讀書

98 回覆
27 Like 4 Dislike
真心一問你數底點追?
好似讀過civil先可以轉architecture
有心讀就咩都唔怕!
本身數底唔差,開始之前攞兩個月時間補返d advanced topics
HKU Space有個pt course
3年,好似17幾萬,但得high-dip,升就升year1定2
但建築唔係想像中咁易,通頂都通死你,仲要返工
所以唔太建議,樓主請三思

正常外國三年full time degree,香港就四年
做一年相關嘅嘢
再升Master二年full time
做兩年先考得牌?唔太記得

條路都好漫長㗎
一係去外國讀,一係再考dse啦.....無底master真係好少會收
Try master
自己補下底先
你唔係做個行,part time 都要讀四年啦。
如果做開個行,都可以駁下 d top up 會收,讀兩年
PR 寫 press release, small potato
唔想再留係到,有冇好建議?
搭單問
第一屆dse仔
成績唔算好 core4科3+elective 3/4
之前讀太空但讀左一年就quit左
跟住喺外國做左幾年野
而家想讀返書可以點做
prefer 外國升學
呢幾年有冇儲錢啊?有錢剩嘅話咪去外國報個degree course囉

btw你都幾叻唔讀degree都可以去外國做嘢有冇分享
喺非洲做野
啊媽親戚介紹,喺中國人嗰邊做
佢地做生意,幫手翻譯下睇下鋪咁
雖然輕鬆但無乜前途,唔想成世人屈喺非洲呢邊。

利申:啊媽成日同佢親戚吹話讀emi school 英文好勁先介紹我去但其實淨係識聽,呢兩年溝通口語算係好左啲
去左非洲,都算係外國既
有儲小小錢但唔多
degree是咪就咁報就得?
使唔使重新考dse?
或者IELTS/TOEFL?
樓主點解咁想做archit先?
想威想要錢想逃避本行定想設計建築?
樓主諗清楚..你而家可能覺得24好後生,但當你下年一take入u,25歲開始讀,到你28, 29歲既時候身邊d人己經升哂中高層或者結哂婚生哂仔,但你仲係全職學生日日趕assignment 趕pj 。 當然如果屋企好有錢另計

利申過來人
樓主我都係想入arch 細你一年
Profolio 真係好難度
想去外國讀多個degree, 但人到中年, 而且呢句說話都講左好幾年

巴打呢個post令我有共鳴
我有fd喺英國讀architecture
先要讀3年U
再做2-3年野
再讀master 先考到個建築師牌
條路會好長好難挨㗎喎
想就做啦,唔好猶疑咁多,如果依個係你唯一想做既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞