做左幾年野重新讀書

98 回覆
27 Like 4 Dislike
即係入佐master都追唔到進度?其實我打算apply前用一年時間自修補下,有冇用?另外介唔介意share吓有咩入門書,如果有
返工邊個唔係做狗
我以為做差佬
死啦,我乜柒都唔識...係咪冇可能自學做起?唉,想學門專業原來入門咁難
點會做PR文書仔
其實人一世物一世,我想追求下充實小小既人生,我唔驚辛苦同付出時間,只係唔知點入門
LM
唔好意思搭單問下,點解科大會超資?同埋點解唔用個設計比賽冠軍作品而用亞軍?
我明白你既意思,所以以你角度室內設計會唔會比建築容易?因為起一橦建築物有太多要考慮的因素和圖表
唔係你諗果樣野黎架....
設計以外既野要考慮太多太多
剩係設計就當然係講興趣

現實既archi係講協調能力
將所有xyz工程師, 所有client要求, 所有建築遇到既所有問題
再同自己既設計
協調 平衡 最後先到創意
然後最重要既係 一個人要頂好多個project

唔好轉啦 努力完先發現現實係咁會想跳樓
理想總是美好
同埋香港啲樓的確係以實用行頭
btw聽聞archi master出黎個pay得25k左右,唉
其實直接去大學遞紙申請就得 報non-jupas,你咁既資歷實有得面試。我之前都系報non jupas加個人的資歷(學歷和工作經驗)去申請 大學俾機會見下你的成數好高 但收唔收就睇面試啦
Archit冇part time讀又要讀到master 係香港讀最少6年
利申:讀緊archit master
archi冇part time degree
一定要full time degree + 1年year out 先qualified報master
讀完master再做一年野先qualified考牌
archi好多野要學,冇速成,所以一定係full time好多年
你宜家讀緊full time second degree? 感覺點?
樓上share咗個HKU archi master welcoming all degree background, 伏唔伏?
Master 有冇得諗 or
可以試外國升學 用dse成績直接報大學 讀3年
聽聞德國平好多

P.S 岩岩英國grad 有屋企人係徳國
咁其實係咪得香港可以做到發揮creativity既空間好小?外國會唔會好啲?
唉識德文既話大學直頭免費啦,唔識啊嘛
btw DSE成績唔係淨係valid 2年咩?
冇咩機會 因為archit人都爭餐死
你冇底淨係睇portfolio都已經西走你
去外國讀啦
Eg加拿大
你本身己經有個degree 其實英國都會照收
如果5收 你咪由international year one 讀起都係讀3年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞