做左幾年野重新讀書

98 回覆
27 Like 4 Dislike
交代下背景,本人今年24歲,2013年DSE中英文5*,其他仆直拎4,本地 business U grad,畢業之後係外國做左兩年狗,識西班牙文

宜家我先發現我對建築學好有興趣,想重新讀個degree,可以點入到學?唔介意重考DSE,但係咪係唯一選擇?咁我報non jupas係要報5科定6科?使唔使portfolio?

如果係可能會報4個主科+art,夠唔夠做?
有冇part time degree或其他野可以報?因為4年大學時間有啲太長
唔城archi
architecture? pt master lor
真心宜家先明興趣大於一切既道理
冇architecture degree底都可以?我business人喎
Dse應該報jupas?
唉讀4年大學有啲長,有冇2年精讀班?
其實成世人流流長,廿幾歲人重新讀書發力冇話遲
Soy lin deng jai
本地大學4年16萬,做住part time讀都ok既
其實好多self-financed master都係唔需要底嘅,建議你直接email想入嘅學校問下。

利申:business底,依家讀緊science
Non-Jub直接同你想讀嘅學院報名。full time part time都得, UG/PG 都一樣咁報。master 就睇清楚入學條件,有d要有基礎先收你讀,有d唔駛,科科唔同。
感激巴打
喂咪劫postadios
以你既常識,港大建築我有冇機...
係啊,我係外國做嘢呢兩年放假學,當係增值自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞