【必看】搭巴士內功心法

878 回覆
3572 Like 15 Dislike
高質潮文
而係要靠呢度同埋搭車經驗
真 講幾多經不及自己落場搭返幾轉
推介citymapper 比新手過渡用
ios android 都有
讀萬卷書不如行萬里路
277E/X轉671 不過671要坐九巴班次先用得着月票

btw街坊
知多d, 行街多個選擇。
其實係基本嘢,隧道巴士 不嬲1/3/6/9 係level 1
有九巴月票就就直接坐673去銅鑼灣轉107 170 671都得, 仲可以skip九龍同北角啲站
出市區篇:
962:龍門居去銅鑼灣(停黃金海岸,唔停深井)
962A:悅湖山莊之後直接出金鐘(唔去灣仔銅鑼灣)
962B:置樂花園去銅鑼灣(停黃金海岸同埋深井;一至六朝早繁忙時間只會去到金鐘)
962C:龍門居去太古(會經埋置樂花園,不過出咗公路之後直達北角同埋鰂魚涌,唔停中環灣仔銅鑼灣)
962E:掃管笏去太古(停深井,亦都係同962C一樣唔停中環灣仔銅鑼灣,但係就會慢少少,因為佢港島第一站係炮台山)
962P:龍門居去銅鑼灣(行完屯門碼頭區之後直接出中環)
962N:置樂花園去銅鑼灣(962B嘅清晨版本)
962X:龍門居去銅鑼灣(行完屯門碼頭區同埋置樂花園之後直接出中環,但係要朝早繁忙時間之後先有頭班車)
N962:龍門居去銅鑼灣(962嘅通宵版本)
R962:龍門居去維園(962嘅渣馬版本,停紅隧)
返屯門篇:
962:銅鑼灣去龍門居(停黃金海岸,唔停深井)
962B:銅鑼灣去置樂花園(停黃金海岸同埋深井)
962C:鰂魚涌去龍門居(北角之後會直接去到中環然後就經置樂花園返去龍門居)
962E:鰂魚涌去掃管笏(炮台山之後直去中環然後去深井)
962G:中環去屯門湖景路(會先去咗龍門居然後去屯門碼頭區)
962N:銅鑼灣去置樂花園(962B嘅凌晨版本)
962X:銅鑼灣去龍門居(先去置樂花園然後去屯門碼頭區)
X962:中環去龍門居(直接去屯門碼頭區)
N962:銅鑼灣去龍門居(962嘅通宵版本)

希望以上嘅內容可以幫到各位住屯門而出港島嘅巴絲
如有不足,還望指正
補充番啲嘢先:
出市區嘅話,一至六朝早繁忙時間除咗962X,962N同埋N962之外,其他都有車,相反繁忙時間之後就得返962X同埋去銅鑼灣嘅962B
入屯門嘅話,一至六朝早繁忙時間得962,8:30之後先有962X,9:10之後先有962B
962星期日兩個方向都唔開
673 CWB 轉107 170 671
Lv1都未做到 屌
北區交通好似冇大西北咁多選擇
想問朝早會唔會好難預時間?有時想坐巴士但係諗到要過三條隧道就好驚
673本身就係長征級路線...仲要大老山東隧兩條間中塞...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞