【必看】搭巴士內功心法

878 回覆
3572 Like 15 Dislike
九巴淨係話公眾活動暫停
冇57X
朝早通勤隧道線(301 302系 307系 373系)
307原本只係朝早服務,後尾變左全日服務,但係編號冇改到
cls
5X都可以一戰
應該係講緊景隆街呢個站
同埋中環交易廣場總站重有對面中環m記對出都係港島區走佬食糊位
中環呢邊多數會有巴士公司外勤職員協助上車
PUSH
2頭係一開線就全冷,例子296系vs 98系
中環返堅尼地城真係幾快,銅鑼灣方向同5B差唔多
重要記住封路時候,邊 D 位會有車,D車改道會點行
例:
- 港澳碼頭總站通常都會有巴士開
- 跑馬地馬會門口有車入南區
- 禮頓道/犘理臣山道口金龍, 會有南區巴士往北角/東區
- 堅拿道西油站隔離, 會有隧巴過海
- 天后永興街多巴士搭, 巴士改道就會行永興街出
- 北角向銅鑼灣嘅車, 就會上晒清風街出銅鑼灣海旁

另外要記下 D 大站, 高速公路前嘅站都會多車選擇
例:
- 鵝頸橋隧巴過海 & 有車入南區
- 北角港運城對面有唔同車過東隧
- 維園泳池有車過海 & 上東廊去筲箕灣/柴灣
290 290A 輪流荃灣西開車,然後後者會經秀茂坪順利
A有時似係輔助路線(Auxiliary)
推!
暈車搭巴士會嘔嘅好撚悲傷 成日搭丁丁返學搭船過海巴士不了 攞命
有冇人有方法解決暈車好想解脫唔搭黨鐵
其實你去多一兩次九龍遊行已經知點改
呢幾條開線嗰陣係全冷氣
加個2字代表懶係高級啲同收貴啲
到冇哂熱狗就加個2字純粹變左攝位
因為十位數嘅路線已經滿哂
總之唔同年代就有唔同解法
Tui
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞