【必看】搭巴士內功心法

878 回覆
3572 Like 15 Dislike
From facebook
Lam Siu Wing:

【巴士內功心法】
好多朋友問我搭巴士既內功心法,
其實要坐巴士坐到出神入化,唔係要背晒所有巴士路線
最終極係以無法為有法,我即管由淺入深講下
就算你係路痴定路神都適用:

- Lv 1
背晒屋企樓下/公司樓下所有巴士路線
通常都係1-20條不等,大家考過CE AL DSE,要背唔難。唔肯背就返去坐黨鐵。要背既原因,係因為無論搭法可以幾千變萬化,都源於你屋企樓下其中一條路線。

- Lv 2
要知道樓下路線去邊,經邊條主要幹道。唔係要好似巴士司機咁背晒全條線——係要知佢經過最重要既幹道同車站。通常幹道同大站都有大量巴士線途徑,咁就可以轉車,將一條線化成無限可能。

- Lv 3
巴士路線號碼絕對唔係攞黎背,中間係有logic。
幾乎每個數字同英文字母,都有佢特殊既意義。
有呢樣嘢,你就可以推斷到佢大約去邊

以九龍新界為例:
十位數
0-2代表九龍;
3/4荃葵青;
5/6屯門;
6元朗;
7北區大埔;
8沙田;
9西貢;

百位數
1 紅隧;
6東隧
8馬場
9西隧

英文字母前綴
A- Airport
B- border
E- 東涌
K- 前九鐵接駁
N-凌晨
S-東涌機場區內
W- 高鐵

英文字母後綴
A-F 無特別意思
H- Hospital
K- 經前九鐵站
M- 經地鐵站
P/S 特別車
R 假日車
X 特快

以上僅為基本功,要將259D分到2/5(屯門)/9(屯門碼頭區)/D(屯門往觀塘);
見到就知,先為之完成Lv 3

- Lv 4
Lv 4之前既嘢,一個九巴新巴城巴app 都做到,但Lv4 以上,就係另一個層次。
熟知巴士班次,路況,咩時段,邊度塞車,即時寧願坐兜路巴士避開塞車,即時棄車轉車。涉及熟知全港地理,路況。做到呢度,就可以去Lv 5。

- Lv 5

以無法為有法:一個好既乘客,要坐出自己節奏。一個巴膠,唔可以比路線牽住你走——能夠靠不斷轉車黎將巴士變成的士既走線,忘記路線,坐出多變既組合,就係一個好既巴膠。
有用post但我推唔郁sorry
原來咁複雜

但係我都係決定用google direction算
有用post!
今時今日最起碼都要去到lv 3!
利申:lv 1
推兩野先 好過搭黨鐵
好撚同意
唔好一條直路走
轉多幾程車
X代表特快...
坐吓52X先講喇
九龍代表 30X
港島代表 N8X
車費好甘
月票黨
每月放題好爽
52X係深井特快嚟
以為自己去到Lv3好撚勁,㸃知仲有Lv4,5
紅巴橙巴8P笑而不語
好正❤️❤️大家齊齊練神功啦喂

#人人有功練
Metoo
一日十程好難搭得晒
推~
用app啦on9
推有用post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞