實現每月賺5%,三月份post(續)

969 回覆
22 Like 0 Dislike
繼續渣住3311
多謝各爸打相助,無蝕住13.7放到
繼續睇好佢

祝賺多啲
岩岩睇左 中銀買既話根本冇可能短炒一買一賣已經虧左5.59% 長知識了
岩岩睇左 中銀買既話根本冇可能短炒一買一賣已經虧左5.59% 長知識了

中銀匯豐恆生買股票勁貴 大戶就話姐
我自己番銀行 買賣都一百蚊鬆d 手續費
之前睇月供股個post 好似一通5蚊交易手續費 詳情我都唔清楚 有興趣既巴打可以搵黎睇睇
3311 繼續持有x2!!!!!!
978今日1.3放鬼左 叫做無蝕錢

我近排先開始買股...因為不嬲用開中銀...之前又用黎抽ibond,唔想煩就繼續用
啱啱開個excel 計下...剩賺左5千幾,但手續費原來已經俾左過千
聽日想入手2689

我近排先開始買股...因為不嬲用開中銀...之前又用黎抽ibond,唔想煩就繼續用
啱啱開個excel 計下...剩賺左5千幾,但手續費原來已經俾左過千

係呀diu
咁各位巴打用咩銀行買股票多?平時都用開中銀買月供...唔知原來一手手買中銀係咁貴
夠啦,唔好再交流用邊間
大個仔,上網揾,同親身去問
2689 好似跌定左
2689 好似跌定左

諗住入一手試水温先
992都好似穩定左慢慢升上去
2689 好似跌定左

諗住入一手試水温先

2689 2314

頭先trade完,30幾蚊
利申 用渣打

咁平

唔係有minimum brokerage fee 咩

用app/ebanking買豁免

屌好似變咗打手咁

邊到睇 姐係唔洗priority?

自己google啦我唔想變打手 重想跟1040巴打搵食

見到啦 0.2%

屌啊 仲平過我致富
巴打短炒1033點睇

咁平

唔係有minimum brokerage fee 咩

用app/ebanking買豁免

屌好似變咗打手咁

邊到睇 姐係唔洗priority?

自己google啦我唔想變打手 重想跟1040巴打搵食

見到啦 0.2%

屌啊 仲平過我致富

下 我用渣打 岩岩一睇 屌佢老味買一手3311 都用左84
小結+展望

今日放曬3311,由放好多唔同價位都有放,平均大約12.7x,今個月既目標,嚴格上泥講,我未達到,差少少。暫時比自己本月分數合格60分

今日用左大約35%資金入左1958

入既原因係因為之前既盈喜消息炒上既部分,因為早幾日氣車股全線被沽既時間已經低消,釋放價既既上升空間,加上23號上業績,等代時間不長,值博率高,所以入左貨。價係8.36, 我自己認為個價都比較穩,風險相對細。

下個月既投資組合,好有機會由三隻股票組成

981 2689 3993/1208
資金分佈大約:32% 40% 26%

相信好多巴打有睇,甚至有貨,詳細唔多講,
業務穏定,大行睇好,10蚊水平有支持。我相信橫移既階段都準備結束,上反11.5應該不太難

紙業股,係財務上,盈利大增數倍加上債務比例下跌,利息成本下跌,雖然同業小型企業加始減價,但由於本身產品已經有較大價格競爭力,所以短期冇需參與減價。絕大部分大行睇十蚊樓上到14蚊,反映上升空間足夠。短期睇反上year high 10.4

3993/1208
呢類資源股都受大行睇好,原理同基建股一樣,受惠於基建增加,都會造好資源股。但價會受貴金屬價格影響,有比較大既不可預測風險,所以見意減低投資比例,兩個都睇反3.5左右水平

希望係三月完成部處
小結+展望

今日放曬3311,由放好多唔同價位都有放,平均大約12.7x,今個月既目標,嚴格上泥講,我未達到,差少少。暫時比自己本月分數合格60分

入既原因係因為之前既盈喜消息炒上既部分,因為早幾日氣車股全線被沽既時間已經低消,釋放價既既上升空間,加上23號上業績,等代時間不長,值博率高,所以入左貨。價係8.36, 我自己認為個價都比較穩,風險相對細。

業務穏定,大行睇好,10蚊水平有支持。我相信橫移既階段都準備結束,上反11.5應該不太難

紙業股,係財務上,盈利大增數倍加上債務比例下跌,利息成本下跌,雖然同業小型企業加始減價,但由於本身產品已經有較大價格競爭力,所以短期冇需參與減價。絕大部分大行睇十蚊樓上到14蚊,反映上升空間足夠。短期睇反上year high 10.4

3993/1208
呢類資源股都受大行睇好,原理同基建股一樣,受惠於基建增加,都會造好資源股。但價會受貴金屬價格影響,有比較大既不可預測風險,所以見意減低投資比例,兩個都睇反3.5左右水平

希望係三月完成部處

小結+展望

3993/1208

希望係三月完成部處

自己都研究下先
已經持有981
唔留d strong hold咩樓主
樓主有冇留意3339?
坐左艇好多年最近睇番升穿左 持有價1.8
小結+展望

3993/1208

希望係三月完成部處

自己都研究下先
已經持有981

如果3隻比較,有無邊隻重點出擊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞