實現每月賺5%,三月份post(續)

969 回覆
22 Like 0 Dislike
1958 齊集氣

集氣

大家跟樓主買左幾多手呀?

買左8手
業績好唔一定升好多原因 股票係供求關係 可以話同業績可以完全冇關,
同埋佢業績前既價格已經反映左大戶既預期係入面, 如果業績出來同佢預期一樣 佢有機會會放左佢賺左先, 除非超越佢預期佢就有機會會追貨

除左以上仲有無限種原因, 慢慢來, experience好重要 教唔到咁多
我博業績,短炒幾日
升望上到,2-4%,希望有
樓主會唔會長線投資
係咪平時大多都係短炒 中線?
業績好唔一定升好多原因 股票係供求關係 可以話同業績可以完全冇關,
同埋佢業績前既價格已經反映左大戶既預期係入面, 如果業績出來同佢預期一樣 佢有機會會放左佢賺左先, 除非超越佢預期佢就有機會會追貨

除左以上仲有無限種原因, 慢慢來, experience好重要 教唔到咁多

咁即係業績好反而個市會跌?因為會多人賺夠離場?
樓主會唔會長線投資

未試過持有超過兩個月以上
樓主會唔會長線投資

咁你覺得長揸既話係咪唔需要太多所謂既技術分析
簡單啲講 你覺得隻股票既價格平 而又認為佢未為發展係會向好既 係咪唔洗太在乎佢短期既波幅?
樓主會唔會長線投資

簡單啲講 你覺得隻股票既價格平 而又認為佢未來發展係會向好既 係咪唔洗太在乎佢短期既波幅?
有無人有留意 2318 平安
就出業績
樓主會唔會長線投資

簡單啲講 你覺得隻股票既價格平 而又認為佢未為發展係會向好既 係咪唔洗太在乎佢短期既波幅?

長揸當然係睇公司未來發展,畢竟你持有過程中有穩定既股息回報係你長揸既考慮因素之一.

利申,9up
1040巴打會唔會睇指標用作參考?例如進出場既參考
樓主會唔會長線投資

大公司係,例如大銀行,大石油大能源公司,反正見低價就入,擺一排實有得執,但最緊要你筆錢唔等用可長揸到幾時都得。由其hsbc,收息都有賺
1040巴打會唔會睇指標用作參考?例如進出場既參考

如果all in或者入大貨,我一定睇足

今次就冇睇太多
樓主覺得恆指聽日仲會唔會升
想問大家有冇睇過先跟?可唔可以講下點解睇好?
新手唔係好識睇

同問
完全唔撚明點解今日唔升

有無機會好似978 1088咁第二日高開
新手唔係好識睇

同問
完全唔撚明點解今日唔升

其實放個啲好多散戶,跟住好多大手交易
新手唔係好識睇

同問
完全唔撚明點解今日唔升

其實放個啲好多散戶,跟住好多大手交易

買入
Btw,銀行買股票個啲巴打如果短炒真係考慮埋手續費

銀行食水深

我新手唔小心中銀網上買左2次2手係咪收200幾手續費

銀行食水深

我用開渣打,因為無時間去開戶

用股息交易計算機計下啦

用股息交易計算機計下啦

學費貴
屌 真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞