[突發] 天水圍補刀之夜 輕鐵有排都唔洗行了

861 回覆
1843 Like 43 Dislike
推 天水圍無巴士出屯門好狗閪
隻手觸電會肌肉抽搐
正手掂就會一直掂住 反手掂就會肌肉收縮 拉返隻手返嚟
(好似係)
輕鐵是西北的生命
屯門區好多老人家
老人家去醫院覆診真係要靠鐵
就算天水圍都係啦
你要佢地點行點同你轉咁多程車
我屋企人60幾歲都要係友愛去青山返工
60幾唔老但一定唔後生
有人照顧既老人家都仲好
個d獨居既點算呀?
當我求下你地
可唔可以俾面老人家唔好搞輕鐵?
九巴可唔可以開屯元天嘅巴士線啊
其實依家屯天元太多人住,計分區區內交通,輕鐵係快過巴士,計埋等車上車落車等燈位呢d時間
住天水圍市中心乜都冇架
要行半個鐘先塔到你呢兩架車
直情冇車出屯門
淨係扑爛出入閘塔免費車咪好囉
搞閘機免費搭咪算
依家搞鳩埋自己出入都唔掂
真係有既我以後課九巴都唔搭免費黨鐵

Btw其實區內線好有potential搞
屯市新墟巴士站日日都一堆人等巴士返良景田景
又平又快過輕鐵
巴士行元公去元朗應該唔會慢過搭閪鐵
冇左輕鐵先知原來天水圍除左鐵冇車去到屯門
唔割
睇呢個Post,覺得大西北民意有逆轉跡象
你可以唸下無車,但你要由西區落cwb附近個距離
唔係話因為"想停就停"就可以亂攪,依加去到攪輕鐵既核心位,就唔係"想停就停"既問題,而係"必須停"既問題,到時咪比位人入囉
再講,重點在於手足攪既時候有問題,咁既話提醒係有必要,唔通由個問題一直出現,直到真係要令人忍唔著割先正視?
的確阿,港鐵依加似乎都想用呢招攪散大家凝聚力
咁既話仲中計打民生鐵路?仲要轉移視線去K巴無視問題?咁樣唔係正中黨鐵下懷咩?

唔好睇少條輕鐵,冇左佢既話,成個大西北好多位都要行路,一兩日大家忍到,一個星期你覺得大家會唔會開始公開屌?最重要打港鐵呢個位都唔痛,仲大條道理唔整(你都識講啦,話停就停,更何況整?),到時成個矛頭就手足架啦..,咁你想唔想呢件事成真?
屌佢老母當年政搞得保鐵政策,輕鐵專區就預咗有今日啦。鐵路都唔係100%可靠,又冇其他路面交通工具咁靈活。果陣取消哂來往屯元天,同埋區內嘅巴士線,當鐵一死就攬炒。
agree
無名巴絲打好野!!!
對前線好感上升200%
補充一下,眼見呢到咁多位簡單放一句要求巴士接手輕鐵線就算
雖然明白大家既好意,不過容我直說,大家既諗法未免太一廂情願

首先啦,客觀講下輕鐵既價值,其實輕鐵算係區內最準時,而且最多班既鐵路,未住過既人應該未必明,其實每次繁忙時間,輕鐵係企爆人。同時間,輕鐵係幾乎完全壟斷大西北區來交通,亦因為咁好多大西北人其實都唔太想爆輕鐵(如果唔係既話,你想食個飯,都要行個CWB到維園既距離),同時間,輕鐵呢條線現時重點在於轉車

假設輕鐵死哂,咁將整個客流量轉嫁比巴士既話,我都幾肯定,條隊一定好L壯觀,分分鍾可以繞天水圍一周...,而且,雖然呢個人數睇落好和味,但問題在於,和味都只係在於番工番學同番屋企既一刻,過左呢一刻之後,成個天水圍都會好靜,到時就冇咩肉食(情況好似科學園咁),最重要既係..,架巴士要到輕鐵既效果,就要兩條循環線係咁圍著個天水圍轉(仲要走到輕鐵咁密),咁就變相燒錢。咁晌個情況之下,其實真係唔會有太多巴士公司想要接泥做(個陣九巴已經話冇興趣...),所以你可以假定位輕鐵真係全線死既話,所有大西北人,從此大部份時間都要行路(的確,後生梗係得啦,不過老人家呢?)

所以..,輕鐵既話,就算裝修都係設施好啦,攪主要行車系統既話,最大既受害者,絕對唔係黨鐵,係"當區居民"
天水圍同屯門之間只有黨鐵可到
屯門應該係三區之中最依賴黨鐵既一區
上面講過,你可以踩單車,唔通你要啲幼稚園小朋友,老人家陪你一齊踩
相信好多學生係屯元天區內返學
呢個已經唔係骨氣問題

希望手足幫手想辦法,阻止黨鐵壟斷交通
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞