[正視聽] 三罷我支持 但

382 回覆
926 Like 50 Dislike
三罷要搞到交通先成到事

搞唔港鐵等就又比打工仔一個返工理由
https://o2o-pg.com/hk/45?utm_source=Facebook&utm_medium=pome_O2O強烈要求10月2日全港停課

我們是一群香港的教師。

1/10 公眾假期,各區出現不同程度的警民衝突,其中警方的處理手法非常不當。警方在示威期間,多次使用不合理的武力例如實彈對付包括示威者包括學生,在荃灣更有學生胸口中彈,性命垂危,同時各區亦有大量學生被捕。警方亦多次在學校(包括中﹑小學及幼稚園) 附近施放催淚彈,令學校設施被催淚氣體污染。

面對學生被濫捕濫暴,面對警方多次無理驅散,不少學生情緒難以平復,難以迎接校園生活。此外,無數學校設施被催淚彈污染,亦未能即時提供安全的環境予學生上課。

故我們一眾教師懇請教育局以學生情緒及學校環境安全為念,宣佈全港中﹑小學及幼稚園停課一天。

我們亦強烈呼籲家長以子女身體及情緒健康為念,慎重考慮不予子女回校上課,留守家中或安全地方。讓使學生有充足時間平復心情,亦給予時間校園作清潔工作,使學校繼續提供安全的環境予學生進行學習。

簽署「聯署聲明」:
十月二日全港大罷課
https://lih.kg/1609983
十月二
塞機場 / 燒黨鐵 / 中環遊行
聽晚點都要集會表態同譴責
星期六日一開花
下星期二三罷
其實見到個後生仔連槍都中埋,仲可以覺得聽日生活如常咁,都會問下自己可以做到乜,咁都冇呢個意識真係枉為同路人
黑警必須血債血償
光復香港 時代革命
一個禮拜前已經講要三罷啦
認真,如果有d原因搞到我返唔到工就好

由805到依家都搞左好多次罷工
唔清楚其他公司但我間紅底仆街公司明示暗示一年唔可以射波>5日
人虧已病幾日無乜quota剩

為左自己頭家我唔想罷
為左香港呢頭家我應該要罷
其實大家每人貼一貼d文宣係FB聽日,應該都有機會睇到
唔搞佢聽日黨鐵都開唔到啦下嘛
係既,新行動要時間醞釀,聽日真係急

不我會射波
喱個世界無免費午餐
比著係我真係無心情番工番學
中眼嗰次
第二日迫爆機場
反而隔多一日 唔夠人 同旅客發生肢體碰撞..

打鐵襯熱
俾香港人隔一日?!?
都係返工緊要
邊間法院?
推呢個先啱啊!!!!
我記得第一次開橡膠彈 都好多人自發翌日罷工
有良心既就會自動罷 唔洗宣傳
10,2 三罷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞