[exchange有感]香港人最鍾意歧視香港人

76 回覆
63 Like 4 Dislike
反而 當地土生土長香港人 係咁嘗試同我講中文
駛乜外國丫
香港都大撚把wtsapp 全英文啦
明明成gp 都識廣東話
連個馬拉妹都識聽識講
我又照應廣東話
佢都仲係要英文對答

我都有group 係咁
中文都唔知幾好
駛乜外國丫
明明成gp 都識廣東話
連個馬拉妹都識聽識講
我又照應廣東話
佢都仲係要英文對答

我都有group 係咁
中文都唔知幾好

反而個group有人唔識睇中文的本地local
就成堆當人無到係咁中文講野 屌 最初係佢地invite人入group
駛乜外國丫
明明成gp 都識廣東話
連個馬拉妹都識聽識講
我又照應廣東話
佢都仲係要英文對答

on9 香港人以為自己講句英文就好撚勁咁

有時打英文會快/ 方便過打中文
好多唔識打中文嘅同學仔都係打英文/ 瘋狂錄音
咁我寧願佢打英文
聽錄音真係好麻煩

點解聽錄音麻煩? 利申成日錄
我就對自己人講廣東話
唔識廣東話嘅一律英文
對大陸喱都係講英文,除非佢識廣東話

明明大家母語一樣,就偏偏唔用,特登用人哋啲語言嗰啲都唔知做乜柒

我都係呀 利申普通話差
Agger 同香港人講英文真係唔知咩心態
駛乜外國丫
明明成gp 都識廣東話
連個馬拉妹都識聽識講
我又照應廣東話
佢都仲係要英文對答

我都有group 係咁
中文都唔知幾好

Agger
駛乜外國丫
明明成gp 都識廣東話
連個馬拉妹都識聽識講
我又照應廣東話
佢都仲係要英文對答

我都有group 係咁
中文都唔知幾好

反而個group有人唔識睇中文的本地local
就成堆當人無到係咁中文講野 屌 最初係佢地invite人入group

on9 架?咁又有d冇禮貌
有冇去過外國exchange ge巴絲覺得香港人好撚on9?
D 香港人成日話外國人歧視Chinese
但依小弟係過去exchange 果半年睇
果度既香港人先最撚排華
一開始識人 香港人都會當其他講中文既人冇到
係咁主動聊d 外國人講野 順便曬自己好似好撚勁咁 同到外國人講英文喎
你話你去exchange 就梗係要'練英文' +融入外國文化啦
但最撚好笑係人地non Chinese 做一d黑人憎既人
香港人都會即刻做晒大愛撚 乜撚野人地culture 唔撚同 冇撚所謂
又會扮撚晒好人 成日主動幫d白人手 扮撚晒好客咁
人地一唔撚show 你 就即刻痴返香港人
又講撚晒班外國人壞話咁
如果好彩真係可以融入到外國人既圈子
就會瘋狂post Facebook ig snapchat etc 去show off '嘩我好撚勁呀 識到好多外國朋友'
至於本身一齊去既香港同學呢?
(偽Abc tone) '咦?我唔係from America 咩? 我係香港讀過書架 '
返撚左香港又成撚日扮晒野 又即刻個撚個變晒偽abc 咁 當自己係香港遊客
瞓撚醒未呀 屌你老母去左半年外國咋

其實樓主先係最歧視香港人
exchange 狗最鐘意去外國幾個月扮浸完咸水番黎
exchange都係去hea姐唔好以為自己同到啲鬼埋堆好有作為先得ga

啲鬼係背後恥笑緊係咋
D鬼假到pk
識鬼又俾人屌崇洋
唔識又俾人屌留學唔識鬼咁不如唔好留(早兩日個post
外國土生土長鬼佬其實只係鄉下仔,唔識做人,香港生活的鬼佬唔會歧視華人又識做人,呢啲就識得過。
利伸:有非華人俱樂部會藉,踢鬼佬波
都係某類人啫
通常比較好勝同想要風頭都係咁
exchange都係去hea姐唔好以為自己同到啲鬼埋堆好有作為先得ga

啲鬼係背後恥笑緊係咋
D鬼假到pk

Exactly咁諗
然後又俾人話我悲觀
咁咪算囉好心冇好報
外國土生土長鬼佬其實只係鄉下仔,唔識做人,香港生活的鬼佬唔會歧視華人又識做人,呢啲就識得過。

啲仔係正常人
但係啲鬼妹 啲8婆野以前boarding school + 住hall 識過
有冇去過外國exchange ge巴絲覺得香港人好撚on9?
D 香港人成日話外國人歧視Chinese
但依小弟係過去exchange 果半年睇
果度既香港人先最撚排華
一開始識人 香港人都會當其他講中文既人冇到
係咁主動聊d 外國人講野 順便曬自己好似好撚勁咁 同到外國人講英文喎
你話你去exchange 就梗係要'練英文' +融入外國文化啦
但最撚好笑係人地non Chinese 做一d黑人憎既人
香港人都會即刻做晒大愛撚 乜撚野人地culture 唔撚同 冇撚所謂
又會扮撚晒好人 成日主動幫d白人手 扮撚晒好客咁
人地一唔撚show 你 就即刻痴返香港人
又講撚晒班外國人壞話咁
如果好彩真係可以融入到外國人既圈子
就會瘋狂post Facebook ig snapchat etc 去show off '嘩我好撚勁呀 識到好多外國朋友'
至於本身一齊去既香港同學呢?
(偽Abc tone) '咦?我唔係from America 咩? 我係香港讀過書架 '
返撚左香港又成撚日扮晒野 又即刻個撚個變晒偽abc 咁 當自己係香港遊客
瞓撚醒未呀 屌你老母去左半年外國咋

其實樓主先係最歧視香港人

我係被歧視既香港人
exchange 狗最鐘意去外國幾個月扮浸完咸水番黎

Agger 成班柒頭柒少陣啦
你以香港既大學生身分去咋

啲鬼係背後恥笑緊係咋
D鬼假到pk

我覺得香港人同鬼都假撚到仆街
識鬼又俾人屌崇洋
唔識又俾人屌留學唔識鬼咁不如唔好留(早兩日個post

識鬼唔係問題
但我覺得識既同時應該對香港人同鬼既態度一樣
唔係一有鬼就即刻識香港人老鼠
佢地幾日唔沖涼夜個屁都特別香咁

啲鬼係背後恥笑緊係咋
D鬼假到pk

Exactly咁諗
然後又俾人話我悲觀
咁咪算囉好心冇好報

Agger 去hea 以為好威威

啲仔係正常人
但係啲鬼妹 啲8婆野以前boarding school + 住hall 識過

More
但男女校boarding school 唔係仲恐怖咩?
講既八卦八婆野既層面大左咁多
淨係講爭仔都大把故仔
同埋識好多男仔都好撚八公 表面就勁撚gentleman 事實係到笑尻班Chinese女仔

啲仔係正常人

More
淨係講爭仔都大把故仔
同埋識好多男仔都好撚八公 表面就勁撚gentleman 事實係到笑尻班Chinese女仔

以前都係讀boarding? 男仔係唔做咩7野on9野唔會搞係
D鬼妹好多都係一開學同新識嘅人都懶係friend 之後到christmas前後就開始嚟料 一唔見野就話人偷野又話人姣仔打hockey又勁多少動作
總之好多drama鬼妹與鬼妹之間
香港人癡埋D鬼到 9成背後都俾鬼恥笑除非係真係英文係native speaker

到hall D鬼污穢到一個點係個廚房有蟲有蟻都試過
叫人嚟party之後亂到PK唔執野唔洗野 等你頂唔順幫佢洗
仲有更多

啲仔係正常人

More
淨係講爭仔都大把故仔

以前都係讀boarding? 男仔係唔做咩7野on9野唔會搞係
D鬼妹好多都係一開學同新識嘅人都懶係friend 之後到christmas前後就開始嚟料 一唔見野就話人偷野又話人姣仔打hockey又勁多少動作
總之好多drama鬼妹與鬼妹之間
香港人癡埋D鬼到 9成背後都俾鬼恥笑除非係真係英文係native speaker

到hall D鬼污穢到一個點係個廚房有蟲有蟻都試過
叫人嚟party之後亂到PK唔執野唔洗野 等你頂唔順幫佢洗
仲有更多

More
班八婆咁撚假? 不過話人偷野果d真係唔撚出奇
我都見過有人試過比人屈偷錢
Agger 痴鬼一定比人嘲笑 但通常都好難痴到鬼
因為d鬼本身都唔太想浸Chinese 玩
你間hall好撚多鬼? 未見識過喎咁
因為日日都有清潔工清
但你講起有蟲有蟻我都見過
D野食過左期成年都唔撚扔
屌佢老母 有d方包過左期1年d人擺落冰箱 d人都照食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞