[exchange有感]香港人最鍾意歧視香港人

76 回覆
63 Like 4 Dislike
有冇去過外國exchange ge巴絲覺得香港人好撚on9?
D 香港人成日話外國人歧視Chinese
但依小弟係過去exchange 果半年睇
果度既香港人先最撚排華
一開始識人 香港人都會當其他講中文既人冇到
係咁主動聊d 外國人講野 順便曬自己好似好撚勁咁 同到外國人講英文喎
你話你去exchange 就梗係要'練英文' +融入外國文化啦
但最撚好笑係人地non Chinese 做一d黑人憎既人
香港人都會即刻做晒大愛撚 乜撚野人地culture 唔撚同 冇撚所謂
又會扮撚晒好人 成日主動幫d白人手 扮撚晒好客咁
人地一唔撚show 你 就即刻痴返香港人
又講撚晒班外國人壞話咁
如果好彩真係可以融入到外國人既圈子
就會瘋狂post Facebook ig snapchat etc 去show off '嘩我好撚勁呀 識到好多外國朋友'
至於本身一齊去既香港同學呢?
(偽Abc tone) '咦?我唔係from America 咩? 我係香港讀過書架 '
返撚左香港又成撚日扮晒野 又即刻個撚個變晒偽abc 咁 當自己係香港遊客
瞓撚醒未呀 屌你老母去左半年外國咋
我有個朋友
過左去唔夠1星期
打變變哂英文
我有個朋友
過左去唔夠1星期
打變變哂英文

一星期就以為自己係外國人?
完全明白,當年小妹去exchange,同團有個半神科仔見到鬼仔鬼妹又出晒水,瘋狂9up,見到我地班香港巴絲就理都唔拎理
淨係入左hku之後已經冇見過個中同打中文

吓 真心咩
我識親果d人都打中文
完全明白,當年小妹去exchange,同團有個半神科仔見到鬼仔鬼妹又出晒水,瘋狂9up,見到我地班香港巴絲就理都唔拎理

More
咩半神科仔lm
香港人既崇洋心態真係好撚on9
以為外國人放個屁都香d? 人地涼都唔撚沖架柒頭
如果係真都幾戇鳩
如果係真都幾戇鳩

香港人不嬲on9

吓 真心咩
我識親果d人都打中文

讀law嘛 係咪最白鴿眼既科?

Law 友而家上連登打中文慣唔慣?
Ching this post very high quality
Ching this post very high quality

吓 真心咩
我識親果d人都打中文

讀law嘛 係咪最白鴿眼既科?

Law 友而家上連登打中文慣唔慣?

我話我中同讀law呀
人地鬼會上連登依D中文地方

law友唔上得連登?

完全一樣
絲打我地係咪識架
現實就係咁殘酷,自己人都唔幫自己人,何來團結

完全一樣
絲打我地係咪識架

我都遇過 之後我識左d Asian frd 有車載我去玩先懶熟咁搵我

階級鬥爭,永遠覺得外國人吃香啲,香港就係咁

Agger 個個崇洋到仆街
一見到白皮膚既人就狗衝

階級鬥爭,永遠覺得外國人吃香啲,香港就係咁

On9香港人
外國人邊忽吃香 種族歧視自己係咩心態

完全一樣
絲打我地係咪識架

我都遇過 之後我識左d Asian frd 有車載我去玩先懶熟咁搵我

有利益就即刻識你
Good job 香港人
當自己係香港遊客

呢個真,識有d過英國澳洲讀大學既一番親香港就話呢到點去架? 一落旺角就話信和點樣去唔記得晒品 我心諗做乜鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞